Újság_2003/6

Megyei tiniparlament Mórahalmon

Reggel izgalommal pakoltam be az utolsó dolgokat a táskámba. Nagyon örültem, hogy a csaknem 300 gyerekből engem is kiválasztottak, és én is mehetek Mórahalomra, a diákparlamentre.

Az út nem volt hosszú. Mikor odaértünk, fel kellett iratkozni, ezután kaptunk egy kis csomagot, ami tele volt ajándékkal. Kicsit később elkezdődött a műsor. Először előadást tartottak az Európai Unióba való belépésünkről. A következő programot magunk választhattuk. Én egy közösségi játékra jelentkeztem. Nagyon jó volt, érdekes és izgalmas játékokat ismertem meg. Utána már nagyon éhes voltam. Elmentünk az ebédlőbe és jól megtömtük a hasunkat. Ebéd után a délelőttihez hasonlóan mi választhattunk a programok közül. Ekkor is csoportjátékra mentem. Jól éreztem magam, és még barátokat is szereztem.

Ez a nap rendkívül jól telt el. Hazafelé újra felidéztem magamban, a nap eseményeit. Remélem, aki jövőre eljut a diákparlamentre, ugyanilyen jól fogja érezni magát.

Sós Réka 6/b

Papírgyűjtés

A papírgyűjtés eredménye

1.o:  291 kg

3.o:  610 kg

5.o:  228 kg

7.a:  233 kg

8.b:  429 kg

2.a:  128 kg

4.a:    14 kg

6.a:  450 kg

7.b:  337 kg

Szerb iskola:68 kg

2.b:  133 kg

4.b:  656 kg

6.b:    61 kg

8.a:      0 kg

Összesen:3638 kg


Köszönet azoknak, akik aktívan részt vettek a papírgyűjtésben.

 Gyereknap

Ebben az évben kicsit más jellegű volt a gyereknap, de ez is nagyon jól sikerült és remekül éreztük magunkat. A csapatok névválasztása is nagyon ötletes volt, és íme a végeredmény:

1. Szakadt szakasz és Csigapékek 86 pont

3. Angyalok 84 pont

4. Hetedik osztag 72 pont

5. Büdös zoknik 71 pont

6. Szúnyogok 70 pont

7. Devil 67 pont

8. Király Királyok 63 pont


Iskolai hírek

 Április 25-én került sor az iskolánk által meghirdetett " Az ember és a természet" című rajzpályázat díjkiosztó ünnepségére. A pályázaton a megye általános iskolásai által készített jeligés alkotások vettek részt. A műveket Zoltánfy Mária (rajztanár), Jacob Gábor ( grafikus, rajztanár ) és Kiss Ferenc ( grafikus ) bírálta el. Két kategóriában az első három helyezett kapott ajándékot. Deszki helyezett az idén nem volt, de ez biztosan nem szegi gyerekeink kedvét, hiszen a kiállításon látták milyen komoly művekkel lehet ezt elérni. A díjakat Zoltánfy Istvánné adta át (Főszervező: Ágoston Lóránt, rajztanár, segítői a felső tagozatos nevelők voltak.)

 Április 29-én rendeztük meg a területi EU-vetélkedőt. Öt község nyolc csapata vett részt 40 gyerekkel. A vetélkedő jó hangulatban telt, érdekes feladatokat kellett megoldani a gyerekeknek, reméljük sok hasznos ismerettel gyarapodtak. A vetélkedő feladatait Sziveri S. Katalin a Csongrád megyei Európai Uniós Információs Pont ügyvezető igazgatója állította össze. A díjakat a deszki Önkormányzat és a Faluház biztosította. Szőregi győzelem született, iskolánk csapata a 3. helyezést szerezte meg. Tagjai : Schmidt Orsolya, Tari Kinga, Kószó Attila, Pugris Tamás és Szilágyi Ignác 7.a osztályos tanulók voltak. Felkészítőjük: Jancsikin Jován.

 A 8. osztályok ballagása: 2003. június 7-én (szombaton) fél 10-kor lesz a Sportcsarnokban.

I. Tanévzáró bálunkat: 2003. június 14-én (szombaton) 19 órakor rendezzük. Végzős tanulóink nyitótáncot mutatnak be, melynek táncoktatói: Móczóné Vidovanyecz Andrea ( palotás, cha-cha-cha), Bene Ildikó és Tóth Gábor ( csárdás).

Tanévzáró ünnepély: 2003. június 20. (péntek) 18 óra.


 Fekete özvegy

 Sok pókot neveznek fekete özvegynek, de az Észak-Amerikában élő faj az egyik leggyakoribb és legrettegettebb mindegyik közül. Veszélyt csak a nőstények jelentenek, a kisebb termetű hímek mérge nem elég egy ember megöléséhez.

 Jellemzői:

Testhossza: 15mm 

Elterjedése: meleg éghajlatú vidékeken gyakori.

Mérge: idegméreg, tizenötször erősebb az amerikai csörgőkígyó mérgénél.

Táplálék: rovarok.

 Fekete mamba

 A 4 m-es fekete mamba több mint 23 km/h sebességgel haladhat. Gyorsasága, erős mérge és

6,5 mm-es méregfogai miatt Afrika legfélelmetesebb és egyben a világ leggyorsabb kígyója.

 Jellemzői:

Súlya: 1,6 kg

Elterjedése: Afrika déli és délnyugati része.

Mérge: idegméreg, fulladást okoz.

Táplálék: rágcsálók.

 Kék bálna

 1909-ben egy 33,58 m hosszú nősténybálnát vontattak Dél-Georgina egyik bálnafeldolgozójába. A később elejtett bálnák közül egyik sem érte el ennek a kolosszusnak a súlyát. 1947-ben a Csendes-óceán vizein elejtett másik nagy testű nőstény hossza 27,6 m, súlya 190 t volt.

Jellemzői:

Elterjedés: a sarkvidékek tengerei.

Táplálék: planktonok.

5.o


 

Pc őrület

 Need for Speed

 Típusa: autóverseny

Kiadó: Electronic Arts

Fejlesztő: Black Box

 A Need for Speed már sokszor bizonyított, ezért már az is elég lett volna, ha tartják a színvonalat, de ennél jobbal álltak elő. A játéknak kitűnő a játékélménye. A játék élvezetét az is gyarapítja, hogy remek a zenei aláfestés. A játéknak két szembetűnő hibája van. Az első a rossz fizika tulajdonságok, a második az ügyetlen ellenfelek. A játékban színes a autóválaszték, ezek közt szerepelnek pl.: Dodge Viper, McLaren F1, Porsche Carrera GT, Ferrari 360 Spider, Ferrari F50, az új Lamborgini Murcielago. Sok autónak a rendőr változatával is lehet menni.  Sok autónak a tuningolt változatával is koptathatjuk a gumit.

 Végén egy kis cheat:

 Indítsd a játékot a következő paraméterekkel:

Pl: ..\Need For Speed Hot Pursuit 2\NfsHS.exe +ghost +opentree
ghost - a kocsid átmegy a többi kocsin
opentree - az összes pálya választható Hot Pursuit és Challenge módban
nofrustration - a megerősítések kikapcsolása
nomovie - mozik kikapcsolása
nomusic - zene kikapcsolása
nosnd - hang effektek kikapcsolása
noreverb - visszhangosítás kikapcsolása
nofrontend - a menü kikapcsolása
nomipmap - mipmapping letiltása
noparticles -a particle animations kikapcsolása
minfront - egy nagyon-nagyon hülye menü bekapcsolása
helicoptersOnly - csak helikopterek üldöznek
screenshots - képlopás (nem mindig működik)
Ha azt akarod, hogy - csak pár $-ba kerüljenek a kocsik, vagy ingyen akarod a pályákat,
esetleg az összes kocsi, összes pálya azonnal választható legyen - akkor keress fel bennünket.

A játék értékelése:*****

Petrovics Erik, Scherer Tamás 6.b


 

Június 2. – Június 15.

 

 
 

Kos:
Ezekben a napokban a legextrább dolgok is megtörténhetnek veled, de kár emiatt előre aggódnod, mert az ilyen dolgok úgyis a legváratlanabb helyzetekben következnek be. Lazulj el inkább, és vedd könnyen az akadályokat.

 

Bika:
A Bika jegyében van az újhold, és ez minden olyan dologban szerencsét hozhat neked, amibe most akarsz belekezdeni. Ilyenkor könnyebb elhagyni a rossz szokásainkat is, úgyhogy ha ismersz valakit, aki rágja a körmét, akkor szólj neki.

 

Ikrek:
Bár általában neked nem okoz gondot beszélni az érzéseidről, most mégsem tudsz igazán őszinte lenni a kedveseddel. Jobb, ha ilyenkor nem erőltetsz semmit, csak hagyod, hogy kialakuljanak a dolgok, mert néhány nap múlva már nyoma sem lesz a hallgatagságodnak.

 

Rák:
Az anyagi helyzetedben jelentős változásokra számíthatsz ezekben a napokban. Az már csak rajtad múlik, hogy magadhoz vonzod a pénzt, vagy pedig a világ összes vagyona is kifolyna a kezedből...

 

Oroszlán:
Nagyon fontos számodra, hogy megmutathasd magad, és hogy elismerjenek, megdicsérjenek néha. Ezt viszont nem mindenki tudja rólad, ezért megsértődés helyett jobb, ha beszélsz erről a barátodnak is.

 

Szűz:
Ha valakinek fontosabbak a külsőségek, mint a jó tulajdonságaid, lényegesebb, hogy milyen ruha van rajtad annál, hogy mennyire tudsz szeretni, akkor az a valaki nem érdemli meg, hogy túl sokat foglalkozz vele. A mesebeli hercegek egyáltalán nem ilyenek...

 

Mérleg:
Igazán megérdemelnél egy testi-lelki újjászületést, és erre kitűnő alkalom lenne ez a hétvége. A Mérleg jegyűeknek a vérükben van minden, ami a szépséggel, harmóniával kapcsolatos, úgyhogy nem lesz nehéz dolgod.

 

Skorpió:
Felesleges mondani, mert úgyis érzed: most már tényleg itt a tavasz. Ez az évszak pedig ritkán múlik el úgy, hogy ne lennél szerelmes. Már csak azt kell eldöntened, hogy a sok jelölt közül ki legyen a szerencsés kiválasztott...

 

Nyilas:
Az nagyon jó, hogy kiállsz a véleményed mellett, viszont meg kell próbálnod elfogadni, hogy másoknak is megvannak a saját nézeteik. Próbáld meg beleélni magad a helyzetükbe, úgy könnyebb lesz megérteni őket.

 

Bak:
Itt az ideje, hogy kitaláld, mit szeretnél csinálni nyáron. A bak jegyűekre jellemző, hogy ügyesen be tudják osztani a pénzüket, és meg tudják szervezni a nyári programjukat, ebben most a barátaidnak is sokat segíthetnél.

 

Vízöntő:
Egy új kapcsolat van a láthatáron, ami egyáltalán nem meglepő a te esetedben, mert már egy ideje nagyon szeretnél valami mást, mint ami eddig volt. Lehetőleg azért ne borítsd fel teljesen az eddigi életed, mert nem biztos, hogy minden jobb, ami új.

 

Halak:
A hétvégén próbára teszik a türelmedet, pedig téged nem könnyű feldühíteni. Ne is törődj a bosszúságokkal, inkább koncentrálj a szerelmedre és a kapcsolatotokra, és máris kellemesebben érzed majd magad.

 


 

Mátrix-Reloaded

 

Mint az a forgatókönyvből igazolást nyert, a Matrix Reloaded 72 óra története – Neóék számítása szerint ennyi időre van szüksége a 250.000 szondának, hogy elpusztítsa a föld alatti Ziont, nekik pedig ennyi idejük van, hogy az emberek utolsó hadállását megmentsék.

Neónak az új epizódban egyébként sem könnyű az élete: szörnyű álmok gyötrik, amelyekben azt látja, veszélyben Trinity élete. Hogy Neo végül miként menti meg a lányt, azt nem tudjuk

Röpködni fog maga Neo is, aki már az előző rész végén felfedezte ezen képességét, ám produkciója most fog csak igazán jól mutatni, a Wahcowski testvérek szerint ugyanis végre sikerült meggyőzően ábrázolniuk az emberi repülést, amely jelen esetben gyorsabb lesz a kilőtt puskagolyóénál is.

Mint korábban megírtuk, a második részben számíthatunk egy lélegzetelállító autós üldözésre is, amelyről a Wachowski testvérek menedzsere, Lawrence Mattis most elmondta: közel 15 perces lesz.

A Matrix Reloadedban „nem egy Neo harcol majd egy Smith ügynökkel, hanem egyszerre több Neo több Smith ügynökkel”: támadnak a klónok, azaz Smith ügynök képes multiplikálni magát, így a csúcs harci jelenetben Smith tizenkét replikánsa küzd Neóval, aki a klónok láttán állítólag kurtán ennyit mond csak: „Hm – frissítések”.

Az albínó ikerpárról, akiknek eddig szinte csupán a szerepléséről tudtunk, az derül ki, hogy kedvük szerint öltenek testet, illetve tűnnek el, így hol hús-vér lényként, hol levegőként harcolnak majd Neóval egy föld alatti garázsban.

Új szereplő a filmben a Mátrix már-már isteni tulajdonságokkal bíró tervezője, Építész (the Architect), valamint a Kulcskészítő (the Key-Maker) nevű japán mester, aki – mint Neo megtudja – az egyetlen ember, aki „elérheti a Forrást”, azaz megmentheti Ziont. A dolgokat azonban bonyolítja, hogy Kulcskészítőt fogságban tartja a romlott Merovingian (féltékeny feleségét, Persefone-t Monica Bellucci játssza).

A Kölyök (the Kid; Clayton Watson) egy fiatal fiú, aki istenként tiszteli Neót, neki a hírek szerint a Matrix Revolutionsben jut majd jelentősebb szerep, amelyet A birodalom visszavághoz hasonlóan sötét végű Matrix Reloaded után fél évvel, 2003 novemberében mutatnak be.

 

 

Az aktuális slágerlista

 

1 (1) BABY GABI & LALA - ŐRÜLT SZERELEM

2 (5) ZANZIBAR - SZERELEMRŐL SZÓ SEM VOLT

3 (4) EMINEM - SING FOR THE MOMENT

4 (3) LINKIN PARK - SOMEWHERE I BELONG

5 (6) SUPERNEM - SURFPUNK

6 (9) ÁKOS - MAJOM A KETRECBEN

7 (7) FIESTA - EBBEN AZ ÁLOMBAN

8 (8) DANNII MINOGUE - I BEGIN TO WONDER

9 (14) BLUE - U MAKE ME WANNA

10 (11) V-TECH - ÉNEK AZ ESŐBEN

 11 (10) SUGABABES - SHAPE

12 (2) GARETH GATES - ANYONE OF US

13 (12) 50 CENT - IN DA CLUB

14 (13) ANIMA SOUND SYSTEM - CSINÁLJ GYERMEKET!

15 (18) D-SIDE - SPEECHLESS

 16 (16) SKYLAND - MINDENKI ITT VAN!

17 (21) ROBBIE WILLIAMS - COME UNDONE

18 (ÚJ) BUSTA RHYMES & MARIAH CAREY - I KNOW WHAT YOU WANT

19 (27) PATRICK NUO - 5 DAYS

20 (15) HELP - TIÉD A DAL A SZERELEMÉRT


 

 Aranyköpések

 

"Gyerek a töri témazáróban: A lovag a földesúr edzett változata."

"Téma, a monszun. Miért imádkoztak az indiaiak az isteneikhez? -Esőkabátért."

"Tanár: Aki nem szól, az maradjon csendben!"    

"Ellenőrző beírás: T. Szülő! Leánya irodalomórán vihogott. Tanárnő Szülő: Megdorgáltam. Akkor is vihogott. "

"Ketten jönnek ki az erdőből: az egyik futva, a másik medve!!"

"Aki legutoljára nevet, valószínűleg nem értette a viccet."

"T. Szülő! Fia olvashatatlanul ír. Bár, párszor még így jár jobban."

"Rákóczi úgy halt meg, hogy belefulladt a Rodos-tóba."

Tanár: "Ha egy lakatlan szigetre kerülnék, és találnék ott három majmot, tuti, hogy énekkart csinálnék belőlük."

"Részlet egy erdélyi kopjafáról: "Itt nyugszom én-olvasod te. Olvasnám én-nyugodnál te..."

"Tanár: Van házi feladat is, de azt nem mondom el."

"A számítógépem megver sakkban, de kick-boxban én vagyok a jobb!!!"

 

Viccek

Vadászkaland

Két vadász medvenyomokat talál az erdőben. A bátrabbik így szól:

-Nézd csak, erre vezetnek a nyomok. Én megyek utána.

Erre a gyávábbik:

-Jó! Akkor én megnézem honnan jött.

Hogy hívják…

 

a mongol hőst                      a bolhás macskát                 a szingapúri szakácsot                      a japán autószerelőt?

-Ezasztán Bátor                  -Whis cat.                             -Kongabili Kajanuku.                       -Cseregumi Hamaroda.

 

az arab kapust                       a görög kártyást                   a kínai fegyverárust                         a kínai kötéltáncost

-Kapd El Hammar               -Namilesz Teosztasz                   -Csouz lee                                   -Teng Leng Leesik

 

a görög bányászt                a repülő tevét?                     a Lengyel autóversenyzőt                  a Lengyel kocsmárost?

-Körmeközt Lapitakosz     -Dromadár                           -Mikorsodrotzky                                -Mikornyitzky.

 

Ez király...

Jók a fogaid Laci! Visszateheted őket...

Ki mondta, hogy agresszív vagyok?? Leharapom a fejét annak az állatnak!!!

Ha az ember 40 éves kora után arra ébred, hogy nem fáj semmije, akkor meghalt.

Jöttem, láttam, és most nem győzök bocsánatot kérni.

Amit ma megtehetsz, azt tegnap kellett volna!

Ha nem tetszik, ahogy vezetek, akkor tünés a járdáról!


 

IQ TESZT

1.            Egy parasztnak 11 báránya van. Kilencen kívül mind elpusztul. Hány báránya marad a parasztnak?

2.            Este 8-kor mész lefeküdni. Az órát reggel 9-re állítod be. Hány órát alszol az óra csörgéséig?

3.            A régészek kiástak egy régi pénzt, amelyre rá van írva, hogy i.e. 405. Hamis-e a pénz?

4.            Egy sötét szoba sarkában áll egy kályha és egy petróleumlámpa, kezedben gyufa. Melyiket gyújtod meg először?

5.            Mi volt Budapesten 2000. december 6-án?

6.            Hány 9 van 1-től 100-ig?

7.            Budapestről elindul egy gyorsvonat Szegedre, ugyanakkor Szegedről elindul egy személyvonat Budapestre. Amikor találkoznak, melyik van messzebb Salgótarjántól?

8.            Az orvos felír 3 tablettát, amit félóránként kell bevenni. Hány óráig tart a gyógyszer?

9.            Mózes 1-1 fajta állatból hány darabot vett fel a bárkába?

10.        Te vagy a pilóta. Budapestről elindul a gép 30 utassal. Párizsban 12-en leszálltak, de hatan meggondolták magukat, visszaszálltak. Kanadában mindenki leszáll. Ki volt a pilóta?

11.        Hány darab 1 Ft-os és hány darab 2 Ft-os van egy-egy tucatban?

12.        Milyen színű nyakkendőben írta Ady a Toldit?

13.        Kaphat-e nyugdíjat egy éjjeliőr, aki nappal halt meg?

14.        Másfél tégla ára 150 Ft, mennyibe kerül 8 darab tégla?

15.        Budapest és Baja között kifogtak egy kékruhás hullát. Hol kell eltemetni?

16.        Egy baktérium 1 másodperc alatt osztódik. Egy perc alatt lesz tele az edény. Mikor volt félig?

17.        Ausztria és Magyarország határára ráesik egy repülőgép. Melyik országban temetik el a túlélőket?    

0 hibapont - géniusz

1-3 hibapont - intelligens

4-6 hibapont - normális

7-10 hibapont - kicsit bugyuta

11-13 gyógykezelés ajánlott

14-15 nem beszámítható

16-17 teljesen off