DESZKALAP

2001/4.SZÁM

Tartalomjegyzék:

Iskolai hírek
A költészet napja
Ünnepeink, szokásaink
A természet
Viccek
Zene

Teszt
Rejtvény


Diákcsemegézzünk!

            Ezt nevet kapta a Mórahalmon megrendezett Csongrád megyei diákújságíró találkozó, ahol a mi iskolánk képviselői is részt vettek. Erről számol be nektek Pipicz Andrea
6. osztályos tanulónk.

2001. április 4-én az iskola három tanulója Kovács Attila tanár úr kíséretében diákújságíró találkozón vett részt, ahol az iskola diákújságát is bemutattuk . Itt találkozhattunk Szabó C. Szilárddal, a Délmagyarország c. napilap szerkesztőjével, aki az újságírás rejtelmeiről beszélt nekünk, később kérdéseket is tehettünk fel neki. Ezután Frisch Brigitta, az Ifjúsági Magazin főszerkesztő - helyettese mesélt nekünk újságírói tapasztalatairól. Egy finom ebéd után kihirdették a nyertes iskolaújságokat, ahol iskolánk a második helyezést érte el.

Pipicz Andrea

Papírgyűjtés

Iskolánk május 19-én szervezte a papírgyűjtést. A résztvevőket dicséret illeti, mert nagyon ügyesek voltak, összesen 4308,5 kg újságpapírt gyűjtöttek össze.

2. b. osztály

Sisák R. 24,5 kg

Savanya E. 91 kg

Kókai A. 32 kg

Tóth Zs. 32 kg

3. osztály

Szűcs R. 77. kg

Vörös Zs.

Huszti V. 179 kg

Gombos T.

Lupsicz B.

Márki Á. 152 kg

4.a. osztály

Hegedűs J.

Hollik L. 190 kg

4. b. osztály

Szűcs L.

Galamb S.

Veleczki A.

Sós R.

Scherer T.

Kószó T.

Nagy K.

Gombos P. 479 kg

Török Zs. 25 kg

5. a. osztály

Fodor I. A.

Kocsis G.

Molnár A. 20 kg

Tari K. 44 kg

Sinkó G. 33 kg

5. b. osztály

Mulati Zsolt 190 kg

Scholtz T.

Török J. 147 kg

Tóth K. 38 kg

Gárdonyi Zs.

Makk M. 96 kg

Tóth P. 119 kg

Szabó L. 27 kg

6. a. osztály

Szabó K.

Szabó J.

Kiss N.

Török R. 636 kg

6. b. osztály

Hujsz A.

Kiss K.

Ábrahám K.

Eszes M.

Kiss V.

Adamov Sz.

Mihalecz I. 773 kg

7. osztály

Bernula P.

Novkov G

Tóth K 76 kg

8. osztály

Molnár A. 30 kg

Ördögh Cs. 66 kg

Szerb iskola

Adamov F. 45 kg

Brczán N. 75 kg

Gyorgyevics 5 kg

Osztályok helyezései:

  I.         6/b:    773 kg

   II.        6/a:    636 kg

    III.      5/b:    617 kg

    IV.      4/b:    504 kg

      V.        3.o:    408 kg

VI.      7.o:    383 kg

 VII.     2/b:    369,5 kg

 VIII.   5/a:    217 kg

 IX.      4/a:    190 kg

   X.        Szerb:125 kg

    XI.      8.o:    96 kg

   

Iskolai kirándulás Budapestre

            Kora reggel indultunk el. A busz már várt minket amikor megérkeztünk. Kicsit álmosan, kicsit fáradtan szálltunk be az autóbuszba. Felfrissülve jót beszélgettünk, nevetgéltünk. Mikor megérkeztünk a szegedi vasútállomásra egy kicsit várnunk kellett míg elindult a vonatunk.

            Mindenki élvezte az utat mivel fülkés vonattal utaztunk. Útközben sokan olvastak, zenét hallgattak. Vidám volt az út és sok mindent láttunk, például repülőteret, mezőket. Néhányan el is aludtak a vonaton. Egymást azzal is piszkálták, hogy átkopogtak egymás fülkéjébe.

            Mikor megérkeztünk Budapestre, első úti célunk a Közlekedési Múzeum volt. Láttunk sok vonatot, kocsimodelleket és még repülőket is. Sokan elmentek megnézni, de voltak, akik a parkban maradtak. Akik ott maradtak azok beszélgettek, fogócskáztak és bújócskáztak. Ezek után elmentünk a Vajdahunyad Várába, ahova mindenki bement. Az előtérben interaktív térkép is volt. Sok mindent lehetett látni állatokat, agancsokat, halász és vadászfegyvereket is

            Utána egy kis pihenő jött, majd elindultunk a Parlamenthez. Mindenkinek tetszett a metró, kivéve azt, akit összepréselt a sok utas. Csoportokban mentünk be az Országházba. Amikor bementünk, egy kapun kellett átlépnünk, ez egy kis vizsgálat volt, amin azt nézték, hogy van-e nálunk valamilyen veszélyes tárgy. A vizsgálaton természetesen mindenki átment.

            Egy kedves hölgy vezetett végig minket a Parlamenten és sok érdekes információt kaptunk tőle. Például, hogy minél többet tapossák a szőnyeget, annál szebb lesz, hogyan szavaznak a politikusok. A legérdekesebb azonban a koronázási ékszerek megtekintése volt: korona, jogar, országalma, királyi kard.

            Ezután nem metróval, hanem egyből vonattal mentünk, ezt már nem élveztük annyira, mivel nem voltak fülkék. Hosszú volt az út és nagyon elfáradtunk, de örültünk, hogy otthon vagyunk. Mikor hazaérkeztünk néhány gyerek szülei már ott voltak, de volt olyan is, aki egyedül ment haza.

Barna Tamás 5.a

Az Országház

A neogótikus stílusú épület Steindl Imre tervei szerint 1884-1904 között épült. A magyar állami élet központja, az országgyűlések, a köztársasági elnök, a kormány székhelye.

Az épület 268 m hosszú, legnagyobb szélessége 118 m, kupolájának magassága 96 m. A Kossuth térre néző főbejáratától, az „Oroszlános-kaputól” a Lotz Károly falképeivel díszített főlépcsőház vezet az épület központjában fekvő kupolaterembe. Innen dél felé az Országgyűlés termei, majd a köztársasági elnök helyiségei következnek. A kupolaterem dunai oldalán van a nagy étterem, a Vadászterem és az értekezleti kupolaterem. A főhomlokzat a dunai oldalra néz, az egész épületet uralkodók, fejedelmek, hadvezérek szobrai ékesítik. Az épület belsejét is kiváló magyar művészektől származó sok falfestmény, gobelin, szobor díszíti. Az Országházban nyilvános könyvtár is működik.


ÁPRILIS 11. A KÖLTÉSZET NAPJA

Minden évben április 11-én, József Attila születésnapján emlékezünk meg a költészet napjáról.

József Attila: Tavasz van! Gyönyörű!

Tavasz van, tavasz van, gyönyörű tavasz,

A vén Duna karcsú gőzösökre gondol,

Tavasz van! Hallod-e? Nézd, hogy karikázik

Mezei szagokkal a tavaszi szél.

Jaj, érzed-e? Szerető is kéne,

Friss, hóvirághúsú, kipirult suhanás.

Őzikém, mondanám, ölelj meg igazán!

Minden gyerek lelkes, jóízű kacagás!

Tavasz van, gyönyörű! Jót rikkant az ég!

Mit beszélsz? Korai? Nem volt itt sose tél!

Pattantsd ki a szíved, elő a rügyekkel-

A mi tüdőnkből száll ki a tavaszi szél!

Kérdések...

1.        Ki a kedvenc költője? Miért?

2.      A magyar vagy a külföldi költőket szereti inkább?

3.      Melyik a kedvenc verse és miért?

4.     Van ideje verseket olvasni?

5.      Ha ideje engedi, milyen jellegű verseket olvas?

És a válaszok...

MOLNÁR KATALIN TANÁRNŐ

 1. Nem választok ki egy költőt, akit a kedvencemnek neveznék, mert nagyon sok költőnek van versei közt olyan, amelyik nagyon tetszik.
 2.  
 3. Kedvenc költeményem Jevtusenko: Bűvölő
 4. Azért tetszik, mert egy nagyon szép szerelmes vers. Azt tudta elmondani a költő, amit nagyon sokan érzünk, ha szerelmesek vagyunk, de csak nagyon kevesen tudjuk szavakba önteni.
 5. Az előző válaszomból következik, hogy egyrészt alkalmakhoz kötődő verseket, és olyanokat, amelyeket újságokban olvasok és tetszik.

ZADRAVECZ EDIT TANÁRNŐ

 1. József Attila, Ady Endre és Pilinszky János verseit szeretem a legjobban. Azért ők a kedvenceim, mert az ő költészetük közel áll hozzám, és mert tetszik a stílusuk.
 2. Nincs ilyen megkülönböztetés bennem. Nincs semmilyen előítéletem sem a magyarokkal, sem a külföldiekkel szemben.
 3. Százezer kedvencem van. Ez mindig a hangulatomtól és a mindenkori lelkiállapotomtól függ.
 4. Elsősorban verseket van időm olvasni illetve rövidebb lélegzetű irodalmi műveket.
 5. Ez teljesen tág. Bármilyet.

A riportokat készítette: Péter Nikolett 7.o.


HÚSVÉT

Mikor tartjuk a húsvéti ünnepeket?

            Húsvét a keresztény egyházak tanai szerint Jézus feltámadásának ünnepe. Ezt az ünnepet a niceai zsinat (325) döntése óta a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnapon tartják.

Miért éppen piros a húsvéti „pirostojás”?

A tojás az életnek, újjászületésnek jelképe. „Pirosságáról” sokan így vélekednek: Jézus keresztre feszítésekor odament egy asszony, aki kosarában tojást vitt. Letette a kosarat és elkezdett imádkozni. Egyszercsak egy csöpp vér csöppent az egyik tojásra és megpirosodott tőle. Ezért festik pirosra a tojást húsvétkor.

Miért a nyúl tojja a húsvéti tojást?

A gyermekeket megajándékozó nyúl által tojt tojás azzal magyarázható, hogy a nyúl is a termékenység, és az életciklus megújulásának a jelképe. Ez a mese a XX. századból származik. Pedig a tojásajándékozás is régi népszokás. Göcsejben a keresztszülők keresztgyermekeiknek vastag perecet és 2-3 hímes tojást küldenek, a saját gyermekeik által.

Mi az a kókonnya?

Jézus az út, igazság és élet, a szentelt tojás pedig Krisztus jelképe. Innen származik az a szegedi hiedelem, hogy kókonnyát, szentelt tojást a férj kettévágta, és így megosztotta feleségével. Ha a férj korábban nem viselkedett tisztességesen, a félbevágott tojás elfogyasztása után rátalált a helyes útra.

Húsvéti ételek

A húsvéti ételszentelés, ételáldás egyes vidékeken máig elevenen élő népszokás. A szegedi tájon az ételeket: fonatoskalácsot, lepényt, kókonnya néven emlegetett tojást, sonkát, kolbászt a feltámadási körmenetet követő vacsorán a családfő szokta a szenteltvízzel meghinteni.

A sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált már igen régen jellegzetes húsvéti eledellé. Ezt az ételt is megszentelik. Evése Algyő népe szerint megvédi az embert, hogy kígyó ne másszon a szájába, amikor nyáron kint a földön megpihen ebéd után.

Az ünnep szinte áldozati jellegű eledele a húsvéti bárány, amelyet ünnepükön már az ószövetségi zsidók is ettek keserű salátával és kovásztalan kenyérrel. Több vidéken nagypénteken bárányvásárt tartanak. Budaörs német népe a húsvéti bárányt egészben szokta megsütni.

Hagyományőrző tájakon az ételmaradékokat (csont, csülök, tojáshéj, morzsa) országszerte ismeretes hagyomány szerint nem vetik oda a kutyáknak, nem szórják szemétre, hanem a tűzbe vetik.

Mi a körmenet?

A fehérvasárnapi nagymise körmenetében Krisztus tiszteletére az idősebbek, főleg asszonyok tiszta, fehér ruhában vannak. Egyes tájakon a körmenet közben a négy világtáj felé szentségi áldásban részesítik a résztvevőket. Eközben különböző imákat mondanak és énekelnek.

Milyen néphagyomány a „Jézus keresése”?

Országszerte fellelhető néphagyomány húsvét napjára virradóra Jézus keresése. Tápén például éjjel 2 órakor gyülekeznek a hívek a temetői kápolnában. Az énekes asszony könyörgést mond az ájtatosságért. Egy ima után elindulnak a szent kereszttel a templom felé. A zárt ajtó előtt énekelnek és imákat, litániákat mondanak, miközben visszaindulnak a kápolnához.

            Remélem, hogy a jövőben is megmaradnak ezek a kedves hagyományok húsvét ünnepén.

/Restás Zsuzsanna 8.o./

SZENT GYÖRGY NAP

Régi szerb szokások szerint Szent György napján a hajadon lányok kora reggel lementek a patakhoz és a - fűzfa ágából készült – koszorúkat megmosták. Utána érkeztek meg a fiúk. Nagy mulatság kerekedett: táncoltak, énekeltek. Az ünnepséget azzal zárták, hogy a hölgyek kiválasztottak egy nekik tetsző fiút, s áttették a fejükön lévő fűzfakoszorút a választottjukéra, ezzel jelezve, hogy hozzá szeretnének menni feleségül.

Egy év múlva, szintén Szent György napján mulatság közben, a fiúk visszatették a koszorút a lányok fejére, ami az eljegyzést jelentette. Óriási lakodalmat csaptak, táncoltak kedvükre.

Azonban voltak, akik betoppantak a dínomdánom közepén és véget vetettek a mulatságnak. Ezek voltak a „fickók”. Kiválasztottak egy-egy lányt, akikkel párban táncoltak. A többiek csak nézték őket (később kört alkotva tovább táncoltak). Viszont akiknek elvették a párját feleség nélkül maradtak. A mulatozás pedig tovább tartott.

Novkov Rátkó 7.o

Locsolkodás

Íme néhány nyolcadikos lány története a húsvéti locsolkodásról:

Gárdonyi Anita:

Hozzám reggel hét órakor jött az első locsoló. A legtöbben kölnivel locsoltak meg, de volt, aki szódavizet zúdított a nyakamba. Anyukámmal együtt sütött süteményekkel és hagymahéjjal festett tojásokkal vártam a fiúkat.

Gazdag Judit

Reggel hat órakor ugrasztott ki az ágyból az első locsolkodni vágyó fiú. A legtöbb fiú büdös pacsuli szagú kölnivel „illatosította be” a hajamat. Később kiengedtem a kertbe a rotweiler kutyánkat, hogy elijessze a házunk körül ólálkodó srácokat. A rotweilerünket, amúgy is bosszantja a kölniszag.

Fodor Melinda

Hozzám korán, már reggel hét órakor megérkezett az első locsolkodó. Csokitojással és festett piros tojással kedveskedtem a fiúknak, akik általában nem a legjobb illatú parfümmel öntöztek meg.

 
Anyák napja
Május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. 

Várkonyi István: Tükör

Anyám arca tiszta tükör:

mindig előttem tündököl.

Mindig elém tárja magát,

mint a szeplőtlen tisztaság.

Mint áldozat kész szeretet:

mutatja, hogy milyen legyek.

Nézem sokszor tiszta képét,

benne mennyi jóság, szépség.

Arcom benne hányszor nézem,

keresem a tükörében.

Hányszor nézem, -s nem találom,

pedig vonása - vonásom!

Oly hasonló a két vonás,

az én arcom mégis s de más!

S azért vagyok boldogtalan,

nem találom benne magam!

Weöres Sándor :Búba éneke           

Ó ha cinke volnék,

útra kelnék,

hömpölygő sugárban

énekelnék -

minden este

morzsára, búzára

visszaszállnék

anyám ablakára.

Ó ha csillag volnék

kerek égen,

csorogna a földre

sárga fényem -

jaj, de onnan

vissza sose járnék,

anyám nélkül

mindig sírdogálnék.


A Föld napja

            5-6 éve még mi is „ünnepeltük” a Föld napját, de már ez a szellem sem a régi.

            Alsó tagozatos voltam, úgy másodikos lehette, ezen a napon szemétgyűjtés, gereblyézés meg hasonló jó cselekedet volt a dolgunk. Azt hiszem, még tavaly előtt volt ilyesmi, de csak egy utcácskát kellett az egész sulinak kitakarítani. Szóval nem vagyunk a régiek, idén például egyedül ez a fogalmazás juttatja eszembe a sok kedves emléket, amikor 500 kg szemetet gyűjtöttünk össze (3 kis utcácska lakói) egy erdőből, vagy mikor faházat építettünk, és csupa fabútorral rendeztük be.

A Földet óvnunk kell, mert, ha mi nem tesszük, hát ki? Legalább mi, gyerekek fogjunk össze, ha a felnőttek nem veszik észre, mit csinálnak! Például, ha nem tépkeditek ki a füzetből a lapokat, később telik be, esetleg be sem telik, vagy kevesebb műanyag dolgot dobjatok el, de az is elég, ha fürdés helyett tusoltok. Ennyire egyszerű, és a számlák sem fognak a csillagokig érni.

Lehet, hogy ez már csak elcsépelt szövegelés, de ti is itt laktok ezen a Földön! A ti felelősségetek is a Föld sorsa! VIGYÁZZATOK RÁ!

Gárdonyi Anita 8.o.

A szelektív hulladékgyűjtés

Első lépésként szétválogatják a hulladékot, külön a feldolgozásra alkalmas anyagokat: papírt, műanyagot, fémeket, textilt; és a felhasználhatatlan hulladékot: háztartási, vegyi és veszélyes hulladékokat. Ezt a szétválogatást segítik a szelektív hulladékgyűjtők. Sajnos ezekből még keveset találunk Magyarországon, de a számuk nő. Persze az volna igazi, ha már a háztartásokban külön gyűjtenék a hulladékot.

 Ha visszaviszed az üres üvegeket, és a visszaváltható műanyag üdítős flakonokat, ha aktívan részt veszel az iskolai papír- és vasgyűjtésen, akkor már segítettél a hulladék szétválogatásában, elősegítetted azok újra feldolgozását.

Mit készítenek a hulladékból?

papír ? papír, díszítőanyagok, bútorlapok

műanyag ? bútorlap, újraöntik

textil ? papír

háztartási hulladék ? komposztálják

fémek ? újra feldolgozzák

gumi ? korszerű útépítés

üveg ? újraöntik, újra töltik

Alkalmatlan az újrafeldolgozásra

Vegyi és veszélyes hulladékok ? speciális szarkofágokba helyezik vagy hulladékégetőbe szállítják.

VÉDD ÉS ÓVD A FÖLDET, AHOL ÉLSZ!

Legek az állatvilágban

A legnagyobb élő állat a kék bálna.

szárazföldi emlős: az afrikai elefánt.

szárazföldi ragadozó a tigris.

viperafaj a kasszava kígyó.

A legerősebb mérgű tengeri emlős a kocka medúza.

A leglassabban mozgó emlős a háromujjú lajhár.

A legritkább orrszarvú faj a Jávai orrszarvú volt.

ÉLETREKORDOK AZ ÁLLATVILÁGBAN

EMLŐSÖK

szamár 87 év

indiai elefánt 70 év

ló 62 év

póni ló 54 év

zebra 40 év

csimpánz 39 év

kutya 34 év

macska 33 év

MADARAK

Fakó keselyű 117 év

uhu bagoly 68 év

galamb 40 év

HŰLLŐK

mocsári teknős 120 év

kínai aligátor 88 év

nílusi krokodil 56 év

anakonda 29 év

HALAK

viza 200 év

ponty 170-200 év

harcsa 60 év

PUHATESTŰEK

óriáskagyló 54 év

éti csiga 7 év

TÜSKÉSBŐRŰEK

tengeri sün 8 év

ÍZELTLÁBÚAK

homár 50 év

folyami rák 25 év

apuliai tarantulapók 20 év

fekete fahangya 19 év

ÁLLATI SZÓJÁTÉKOK

betörő bolha – rabolha

borz fekvőhelye – borzalom

cifrálkodó cica – cicomica

szeszélyes gólya – rigólya

sürgő-forgó hangya – rohangya

nevető hiéna – hihiéna

kobór rigó – csavarigó

buta bagoly – bambagoly

muzikális gorilla – zongorilla

számító rozmár – szorozmár

piszkos teknős – reteknős

pingpongozó pingvin – pingpongvin

/Karinthy Frigyes/

A legcsinosabb állat

A világon a legcsinosabb,legkarcsúbb az elefánt. Nádszáltermetű, ringójárású. Lábai hosszúak, vékonyak. Füle pici, orra pisze. Bőre selymes, színe a legcsodálatosabb szürke. Tejben fürdik, ezért mindig tiszta. Fogorvosra nem szorul, mert fogai épek.

/Pojcsik Csilla 4.b./

A tyrannosaurus

Ez egy napjainkban élő állat. Mozgása szemet gyönyörködtető. Hosszú és kecses lába és keze van. Növényevő állat. Rövid a farka. Szereti, amikor a fogorvosok nézegetik a fogait. Közben ezt mondják: Hogy nőhettek ilyen nagyra a fogai? Az emberek szívesen nézik szép kék szemét. Összesen 1 m magas. Tömege 1 kg.

/Petrovics Erik 4.b./

A csiga
A csiga száraz, hamvas bőrű állat. Rendkívül gyors mozgású, vígan száguldozik a mezőkön keresztül. Lakásproblémái nincsenek, háza mindig kéznél van. Nem túl sok pénzt költ cipőre. Szeles időben erőteljesen himbálóznak szemei. Ha lakásában csengetnek, igen lassan nyit ajtót.

/Scherer Tamás 4.b./

A türelmetlen róka

A róka már jó néhány napja éhesen kószált, amikor egy csapat nyúlra lett figyelmes az erdő szélén.

- Csakhogy akad végre valami harapnivaló! - kiáltott fel boldogan, s egy ugrással a legidősebb nyúl előtt termett.

- Csak semmi esedezés! - kezdte tüstént. - Enyém az első és az utolsó szó is egyben!

Az idős, bölcs nyúl, látva, hogy bármikor végük lehet, így szólt:

- Nem kérünk könyörületet, csak azt engedd meg, hogy egy utolsót imádkozhassunk!

- Hát jó kezdjétek csak! - felelte engedékenyen a róka.

Az öreg nyúl ekkor egyhangú makogásba kezdett, s hosszasan motyogott. Utána egy másik nyúl zendített rá és úgy tűnt sosem hagyják abba. A róka türelme egyre fogyott. De mivel a szavát adta, ki kellett várnia a végét.

Azaz hogy csak kellett volna, mert a róka megelégelte a várakozást, és elment üres gyomorral.

A falánk kutya

Dühös volt a kutya, aki nem tudott eleget enni. Egész nap kóborolt és hol a bevásárlókosárban szaglászott, nem maradt-e véletlenül benne egy darabka hús, hol a konyhában kutatott maradék után. Bármennyit evett mindig éhes volt.

 Egyszer egy hentesüzlet szemétje között egy hatalmas húst talált. Felkapta és elrohant vele. Messze futott egészen az utca végén lévő tóhoz. Éppen nagy étvággyal készült a húsba harapni, amikor hirtelen meglátott a vízben egy másik kutyát, aki ugyanolyan húst evett, mint ő. Mivel nagyon falánk volt, a másik húsra is fájt a foga. Rátámadt tükörképére és a húst a vízbe ejtette.

Így bűnhődött falánkságáért.


Állati viccek

-Miért nem kapott a gepárd jogosítványt?

-Mert mindig áthajtott a zebrán.

-Miért csapták ki a lajhárt a suliból?

-Mert folyton lógott.

-Mit kapunk, ha kengurut keresztezzük a kígyóval?

-Ugrókötelet.

- Hogy hívják a légy legyezőjét?

- Légykondicionáló.

- Miért van a medvének bundája?

- Hogy nézne ki dzsekiben?

- Miért zümmögnek a legyek?

- Mert nem tudják a szöveget.

- Melyik kos gyilkol?

- Gyilkos

A tehén beszélget a macskával:

- Ilyen pici és már bajsza van?

- Ilyen nagy és semmi melltartó?

Miért üvöltenek egymásra a préri farkasok?

- Mert nincs telefonjuk.

Az agresszív kismalac bicajozik. Egyszer csak leesik a bringájáról. Arra megy a nyuszi és megkérdezi:

- Mi történt kismalac, jól vagy?

Mire az agresszív kismalac:

-Csönd, így szoktam leszállni!

- Mikor van abszolút szárazság?

- Amikor a fák kergetik a kutyákat.

Suliviccparádé

-Mondd csak, fiacskám, ebben a mondatban: „A pásztor a mezőn legelteti a nyáját.” , melyik a helyhatározó.

-A pásztor.

-Nono! Már hogy lenne a pásztor a helyhatározó?

-Azért, mert a pásztor határozza meg a helyet, hogy hol legeljen a nyáj.

-Papa, fogadjunk, hogy nem tudod csukott szemmel leírni a nevedet!

-Fogadjunk!

-Jó, akkor csukd be a szemedet, és írd alá az ellenőrzőmet!

-Rosszindulatú volt a betegséged? - kérdi egyik diák a kórházból nemrég kiengedett társát.

-De még milyen rosszindulatú – válaszolt az – Pont a vizsgák előtt gyógyultam meg.

-Apa, a tanító bácsi elismerte, hogy okosabb vagyok, mint ő.

-Hogyhogy?

-Először azt mondta, hogy ha valamit nem tudunk, kérdezzük meg egy okosabbtól. Aztán megkérdezte tőlem, mennyi ötször tizenkettő.

-Mondd meg szépen Feri, ki vert meg? – fordul a tanárnő a síró kisfiúhoz.

-Azt már nem! Sohasem árulnám el a barátomat, Kovács Karcsit! – hangzik a válasz.


VILÁGSIKER – STORY

Egy napon három srác – Nick Carter, Alexander James  „AJ”,  McLean, Howard  „Howie D”,  Dorough – alapítottak egy bandát. Majd később hozzájuk csapódott Kevin Richardson és unokatestvére Brian Thomas Littrell, így indult útnak 1993-ban Floridából a Backstreet Boys nevű formáció.

Egyikük sem gondolta volna, hogy mind Amerikában, mind a tengeren túlon ekkora sikereket aratnak. Összes daluk /pl.: As long as you love me, Get down/ bombaként robbant a világ összes táján (és persze listáján), s emberek millióinak bálványává nőtték ki magukat.

Majd 1998 májusában mindenkit megrázott Brian súlyos szívműtéte, amit később sikerült a csapatnak kihevernie.

Később menedzserváltás következett és egy tízmillió dolláros per, amit Brian kezdeményezett volt főnökeik ellen. Új menedzsmentjük a Firm.

Bár senki sem hitte, hogy a korábbi sikereket túl lehet szárnyalni, ám ez mégis megtörtént. A Millennium  című album sorra döntötte meg a világ lemezeladási listáit. „1999-ben majdnem feloszlott a banda” – jelentette ki Howie, sokkolva ezzel az egész rajongói tábort. A Show me the meaning of being lovely kiérdemelte a kritikusok elismerését is. Kevin és Brian 2000 nyarán elvették feleségül barátnőjüket.

 Novemberben megjelent új, Black & Blue című lemezük. A nagy stílusváltástól sokan tartottak, de úgy tűnik, bejött. Bár még nincs vége a világkörüli turnénak, de valószínű, hogy a rekordok még mindig megdönthetők.

Gazdag Judit 8.o

A POPCORN SLÁGERLISTÁJA

 1. ÁKOS: MINDENKI TÁNCOL
 2. BERY & VÁCZI ESZTER: EGYEDÜL
 3. GIGI D’ AGOSTINO: LA PASSION
 4. PLANET FUNK: CHASE THE SUN
 5. LEEANN RIMES: CAN’T FIGHT THE MOONLIGHT
 6. SHAGGY: IT WASN’T ME
 7. BROOKLYN BOUNCE: BORN TO BOUNCE
 8. ANASTACIA: COWBOYS & KISSES
 9. FAITH HILL: THE WAY YOU LOVE ME

10.CRYSTAL: EZER HOLD

Tudod-e, hogy …

Hogyan kormányozzák a villamost?

A villamosnak nincsen kormánya. Ha látni is valami hasonlót a vezetőfülkében, az biztosan nem az, hanem a sebességet és a fékezést szabályozó szerkezet. A villamos természetesen arra megy, amerre a sínek vezetnek. Még kanyarodásnál sem kell a kerekeket a sínekhez igazítani, mert maguktól követik azt, ki sem tudnának ugrani belőle. Amikor másik sínpárra vezetik a villamost, akkor egy váltót kapcsolnak be. A váltó a sínek irányát a másik sínpárhoz igazítja. Ilyenkor tulajdonképpen kívülről kormányozzák a villamost.

Miből készül a kakaó?

Egy dél-amerikai származású cserje magjából, amely ma már az egész világon elterjedt. A magból pörkölés és őrlés után készül a jól ismert porkakaó vagy kakaópor, ami sok édesipari terméknek, így például a csokoládénak is fontos alapanyaga. A nagy páraigényű kakaócserje hazánkban legfeljebb üvegházakban tartható.

Mit eszik a húsevő növény?

Nem rántott csirkét, de még csak nem is fasírozottat. Ezeknek a furcsa életmódú növényeknek a levelei végén tömlőszerű kitüremlés van, ezt kancsónak nevezik. A széle többnyire színes, hogy a rovarokat magához csalogassa. Ha ügyetlen légy vagy apró bogár száll a kancsó peremére, és megcsúszik, a tömlő mélyére pottyan. Persze menekülne onnét, de ezt a lefelé álló, ragadós szőrszálak megakadályozzák. A fogságba esett rovarok elpusztulnak a kancsó mélyén, és felbomló testükből jóízűen táplálkozik a növény.

Van-e bolondgomba?

Régen a légyölő galócát nevezték bolondgombának. Ha elfogyasztjuk, részegséghez hasonló bódulatot idéz elő. Az idegméreg hatására fogyasztója kiabál, nevet, táncol. De miért légyölő? Egy régi leírásban ezt olvashatjuk: „áztassuk be a gombát tejbe, és tapasztalni fogjuk, hogy a legyek, amelyek rászállnak és megkóstolják, elpusztulnak.


Ismerd meg önmagad!

Az alábbi skálákon értékeld önmagad! Karikázd be a megfelelő kérdőjelet! Légy őszinte magadhoz! Később, mondjuk nyár végén, ismételd meg az önértékelést, megtudhatod változtál-e.

nyitottság más emberek felé                   ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                zártság

önállóság                                               ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                önállótlanság

felszabadultság                                       ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?               gátlásosság

magad elfogadása                                  ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?             el nem fogadása

magad elfogadtatása családodban          ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?               el nem fogadása

magad elfogadtatása barátok között       ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                el nem fogadása

magad elfogadtatása más neműekkel      ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?              el nem fogadása

függetlenség                                           ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                    függőség

életcél megtalálása                                 ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                 céltalanság

optimizmus                                            ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                     pesszimizmus

jókedvűség                                            ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                 rosszkedvűség

aktivitás                                      ? ? ? ? ? ? ? ? ? ?                         passzivitás

Néhány jó tanács:

1.   Ismerd meg önmagad – fogadd el magad – vállald önmagad – szeresd magad!

2. Ha elfogadtad magad – mások is elfogadnak majd téged.

3.  Legyél emberséges, ne legyenek elöítéleteid másokkal szemben.

4. Legyél jelen saját életedben!

5.  Legyél jelen a világban!

6.  Az ember a legérdekesebb és a legértékesebb.

7.  A döntéseidet utólag is vállald!

8. A rossz élmény is a tiéd, tanulj belöle, emlékezz, ezt se veheti el senki töled.

9.  Mindent csak nagyon, tiszta szívvel és lélekkel érdemes csinálni.

10. A legszebb, a legjobb: a külsö – belsö béke, a harmónia.


Rejtvény

1.      Írj be az alábbi ábra négy üres négyzetébe egy-egy betűt, hogy vízszintesen és függőlegesen is értelmes szavakat kapj! A kétjegyű mássalhangzók jegyei külön négyzetekbe kerülnek.

   

D

Ü

   
   

U

G

   

K

O

   

H

A

E

G

   

E

T

   

H

E

   
   

A

T

   

2.      Hat darab egyest írj fel úgy, - bármilyen műveleti jel felhasználásával – hogy az eredmény 12 legyen!

3.      Az orosz – japán határon egy japán macska átszalad az orosz területre. A japán határőrök rálőnek. Követnek–e el határsértést? Válaszod indokold!

4.      Gyűjts össze 3 olyan összetett szót, amely színt jelent és hasonlatból alakult ki! pl. almazöld = olyan zöld, mint az alma. (Nem jó megoldás pl. a sötétkék, világoszöld, halványlila… stb., mert nem hasonlatból alakult ki.)

Bernula Péter 7.o