DESZKALAP

2000/3.SZÁM

Tartalomjegyzék:

Iskolai hírek, névadó
Ünnepeink, szokásaink
Riport
Tudod e?
Sztároldal
Teszt
Rejtvény

A névadó ünnepség

Reggel még hűvös napra ébredtünk, de az ünnepségre felmelegedett az idő. Ezen a napon, 2000. szeptember 9-én, iskolánk új nevet kapott. A deszki születésű Zoltánfy István festőművészről nevezték el intézményünket. Ettől a naptól kezdve Zoltánfy István Általános Iskolába járunk.

Az ünnepség elején az igazgató néni mondott beszédet, és Deszk polgármestere. Valamint megszólaltak Zoltánfy István barátai, ismerősei, többek között Fritz Mihály szobrász is. Szép előadást láthattunk az alsósoktól és a felsősöktől is. A kisebbek játékot is mutattak be, a nagyok pedig verseket szavaltak, szövegrészeket mondtak el. Az ünnepség végén virágátadás volt az emléktáblánál. Mindegyik osztályból egy-egy fiú vagy lány egy szép szál virágot helyeztek az emléktábla előtt álló vázába. Két-két gyerek magyar és szerb népviseletet öltött magára ezzel is nagyobb tiszteletet adva a festőművész emlékének. Az egyik osztályteremben azokat a rajzokat tekinthették meg a az érdeklődők, melyeket a gyerekek készítettek, a Faluházban pedig Zoltánfy István emlékkiállítása volt látható. Mindkét kiállítás megtekinthető volt ezen a napon.

 A Faluházban az ünnepség napján, a Falunapok alatt és később is meg lehetett nézni az emlékkiállítást, melyet a festő festményeiből, cikkekből rendeztek. A tárlat megtekintése hozzájárult ahhoz, hogy a diákok, és a falu lakói jobban megismerhették iskolánk névadóját.

Tari Kinga és Schmidt Orsolya 5.a

Petri Csathó Ferenc

In memoriam Z. I.

A végső képekkel ékes mezőkre

a tűzhalál után talált át

Zoltánfy István a képíró nemes

 

Ne gyászoljuk a képíró halálát –

ő sem a gyászt választja majd,

ha ott túl témákat keres,

a képíró ott sem dologtalan,

rajzolgat ott is – megdicséri,

s térdére ülteti az Isten,

térdére ülteti, ha van

Zoltánfy István 1944-ben született Deszken.

Iskoláit Szegeden végezte. A Tábor utcai szabadiskolában kezdett foglalkozni a képzőművészettel Vlasics Károly és Tápai Antal irányításával. A Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán Vinkler László volt a mestere. Haláláig a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára volt. Első kiállítását még főiskolásként rendezte 1966-ban. Azóta számos országos, nemzetközi és helyi tárlaton vett részt, több önálló kiállítást is rendeztek műveiből. Festményeit 1971-ben mutatta be a TV Galériája.

            Többek között önálló kiállítással szerepelt  Budapesten a Mednyánszky Teremben (1972), a Népszabadság sajtóklubjában (1983), a Csontváry Teremben (1986).  Képeiből kiállítást rendeztek Miskolcon a Szőnyi István Teremben (1974), a képcsarnok győri bemutatótermében (1977), a hódmezővásárhelyi Medgyessy Teremben (1978), Balassagyarmaton (1981), a csepeli Iskola Galériában (1984),  a debreceni Medgyessy Teremben (1984), a Tamási Galériában (1985), valamint Szegeden, ahol a Képtárban 1977-ben gyűjteményes kiállítása, 1981-ben a Gulácsy  Teremben kamaratárlata volt.

Pannót festett a nagykátai házasságkötő terembe, a szegedi kenderfonógyár tanácstermébe, a deszki községi tanács házasságkötő termébe. Több díjat, elismerést kapott. Elnyerte az Ifjúság Szegedért emlékplakettet, kitüntették Szeged város alkotódíjával, megkapta az SZMT Juhász Gyula díját. Többször nyerte el a Szegedi Nyári Tárlatok díját, elismerték alkotásait a Vásárhelyi Őszi Tárlatokon és a Festészeti Biennálékon. Műveivel szerepelt a Szovjetunióban, Jugoszláviában, Franciaországban, Ausztriában, a Német Szövetségi Köztársaságban és Finnországban.

            1988. augusztus 14-én tragikus autóbaleset áldozata lett Ausztriában.

 

A kiállítás

A faluházban Zoltánfy István festőművész, iskolánk névadójának festményeit tekinthették meg a látogatók

 Minket az osztályfőnökünk vitt el. Mindenki külön ment, megálltunk egy-egy képnél, s egy percig, csak azt néztük. A festmények nem csak szépek voltak, hanem tökéletesen lettek megtervezve. Eljátszottunk a gondolattal, hogy mi milyen nevet, címet adtunk volna a szebbnél szebb vászonra vitt rajzoknak. Szerintem nem volt túl sok olyan festmény, amelyen vidám színek szerepeltek. Leginkább tájképeket és arcképeket láttunk.

Az osztályunk nagy részének tetszettek Zoltánfy István képei.

Kovács Ildikó 5.b

A falunapok

Nálunk minden évben szeptember első hétvégéjén rendezik meg a falunapokat. Ez már több éves hagyomány.

Ilyenkor sokrétű családi és egyéb színvonalas szórakoztató programokat szerveznek. A polgármester és a képviselőtestület előáll egy meglepetéssel. Ilyen volt pl. a Kifutó és a Dáridó. Meglepetésemre az utóbbit sokkal többen nézték meg, mint tavaly a Kifutót. A hangulat alapján szerintem mindenkinek tetszett. Nagy sikert aratott a "Polgármesterek főzőversenye" amit az érdeklődők nagy figyelemmel kísértek és kóstolgatták a jobbnál jobb főztöket. A díjkiosztás is hangulatos keretek közt történt. Sokféle deszki és vendégegyüttes műsorát is csodálhatta a közönség. Többek között felléptek a sportgimnasztikások, a citerazenekar, a Bánát néptáncegyüttes, az asszonykórus és még sokan mások. A falunapok egyik legemlékezetesebb eseménye a tűzijáték és a csodálatos görögtűz.

 Remélem, a hagyományok továbbra sem szakadnak meg, és ezután is nagy örömmel készülődhetünk a következő falunap rendezvényeire.

Szilágyi Ignác 5.a

Az 1956-os forradalomra iskolánk ünnepi műsorral emlékezett. Itt egy olyan visszaemlékezést olvashatsz, aminek főszereplője gyerekként élte át az akkori eseményeket.

’56-os srácok, 40 év múltán

Részletek Csete Örs írásából.

„Az 1956-os magyar forradalom emlékére nemrég szobrot állítottak Budapesten a Corvin mozi előtt, ahol a forradalom egyik központja volt. Ez a szobor Jancsikát ábrázolja, a „pesti srácot”, hatalmas puskával a kezében. A szobor egy fotó alapján készült, ami akkoriban bejárta a világsajtót s egy fegyveres budapesti kisfiút ábrázol. A fénykép sokakat megdöbbentett bár, de igazságról tudósított: nagyrészt 12 – 16 éves gyerekek és fiatalemberek vívták a magyar szabadságharcot 1956 őszén a világ legerősebb hadserege ellen. Ma még közöttünk élnek ők, az ’56-os forradalom névtelen és arctalan tanúi, résztvevői. Szemükbe tekinthetünk, meghallgathatjuk történetüket…”

Peredi László visszaemlékezése

A világ legszebb kislányával álltunk egymás mellett és egy fiatalember két-két köteg röplapot adott nekünk azzal, hogy „Gyerekek, osszátok szét!” Összenéztünk, és tudtuk, hogy ez akkora feladat és most már nem kell semmi indok, együtt fogunk menni, egyik kezünkben a röplapok, a másikkal a másikunk kezét fogva. A kislány később azt mondta, hogy neki haza kell mennie, mert őt nagyon megverik, ha nem ér időben haza, így elváltunk.

 Én közben kiértem a csepeli gyorsforgalmi útra, ahol jött egy dömper. Kérdezte a sofőr „Beviszlek a Boráros térre, az jó lesz? – azt feleltem – Az nagyon jó lesz!” így kerültem be a városba. Ami borzalmas volt – lehet, hogy kevesen beszélnek róla -, amikor úgy elsült a kezemben a karabély, hogy láttam, bukik, akire rálőttem. Tizenhárom évesen most hős vagyok-e vagy gyilkos? Még a huszonéves is sírógörcsöt kapott az első lövése után! Erről álmodik az ember a mai napig. Boldog lehetett az az ember, aki olyan helyzetben volt, hogy a harckocsiból kimászó ruszkikra (oroszokra) egyszerre huszonöt ablakból lőttek, mert az legalább azt mondhatta magának, hogy „Biztos nem az én lövedékem találta el.” Láttam, hogy Budapest kétharmad lakosságának emlékérmet kellene kiosztani – mert még az utolsó falat kajáját is lehozta nekünk! Láttam, ha valakinek elfogyott a lőszere, akkor, ha hárman voltak ott, akkor háromfelé osztották a maradékot, és lehet, hogy ez az életébe került annak, aki odaadta a sajátját a haverjának. Láttam azt, hogy vigyáztak ránk, kölykökre, mert a Corvin moziban a bal egyes páholyban aludta, két másik nagyfiúval, mivel a nagyobb fiúk azt mondták, hogy „Ennek a gyereknek ott kell aludnia, mivel ez egy jó srác!”

            Menekülni jóformán nem lehetett onnan, Nekem mégis adatott egy kocsi, amiben – két másik sebesülttel – elvittek az István kórházba. Ott kimosdattak, elégették a ruháimat. November 4-e után megjelent ott a Rendőrség, és mindenkinek a kezére egy kis viaszt tettek. Aki lőtt, annak a viasznyomatáról meg lehetett állapítani, hogy volt fegyver a kezében, és azt használta is, úgyhogy – bár negyven fokos lázam volt- de az orvosok a sebbenzintől kezdve mindennel kimostak, hogy a viaszpróbát kiálljam. Ki is álltam – ma is élek.”

(Más visszaemlékezést is olvashatsz a Kincskereső 1998. októberi számából.)

Jeles napok

SZEPTEMBER – SZENT MIHÁLY HAVA

Szeptember 29. - Szent Mihály napja


Ha Szent Mihály lova deres,

behozza a hosszú telet.

Ha Szent Mihálykor még itt

van a fecske,

karácsonyig vígan legel

a kecske.

Ha Szent Mihály napján

dörög az ég,

szép ősz lesz, de kemény tél!


Szent Mihály napi népszokások

·        Ez a hét jó búzavető idő.

·        Mivel az állatokat ekkor terelték be az ólba, istállóba, a pásztorok ezen a napon kapták meg egész éves bérüket. Ilyenkor mulatságokat, bálokat tartottak.

·        Híresek voltak a Mihály napi vásárok is.

·        Ebben az időben kezdődött a kukoricatörés időszaka.

·        Azok a legények, akik még Katalin nap előtt meg akarták tartani az esküvőt, ezen a napon adtak jegykendőt kiválasztottuknak.

·        A néphit szerint Szent Mihály a halottak kísérője, akik az ő „lován” indulnak a túlvilágra.

·        Amikor a dér ellepi a határt, azt mondják, Szent Mihály kicsapja a derest.

 

OKTÓBER – MINDENSZENTEK HAVA


Október 4. Ferenc napja

Október 16. Gál napja

Október 26. Dömötör napja

Október 28. Simon napja

Midőn eljő Simon-Júdás,

fázik, dudorog a gatyás.


Októberi népszokások

·        Régebben főként a Ferenc napja körüli búzahét sarkallta a magvetőket kellő igyekezetre.

·        Hagyományosan Teréz napján álltak a szüretelők a szőlőtőkék sorai közé.

·        Szent Gál napján, 16-án tartották az utolsó nagy hálókivetést a halászok, míg az erdős vidékek gazdái – leginkább a Bakonyban - ekkor csapták ki a tölgyesekbe makkoltatni a disznókat.

·        A juhászok szilaj mulatozással „dömötöröztek”, tartották meg Dömötör-napi zárszámadásukat.

 

NOVEMBER – SZENT ANDRÁS HAVA


November 1.   – Mindenszentek

November 2.   – Halottak napja

November 11. – Márton napja

November 19. – Erzsébet napja

November 25. – Katalin napja

November 30. – András napja

Márton napján ha a lúd jégen jár,

Akkor karácsonykor vízben poroszkál.

Aki Márton napon libát nem eszik,

egész évben éhezik.


Szent Márton napi népszokások

A legenda szerint Szent Márton a ludak óljába bújt be, amikor el akart menekülni püspökké választása elől. Csakhogy a ludak elárulták, hangos gágogással jelezték, hogy van valaki az ólban, aki nem közéjük tartozik. Ma is élő kifejezés a Szent Márton lúdja. Arra utal, hogy ezen a napon szokták levágni és elfogyasztani azt a libát, melyet hizlalásra szántak. A liba csontjából az időjárásra is következtettek. Ha a liba csontja fehér és hosszú, akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. Vásárok, bálok, mulatságok jelezték, Márton napja vidám ünnep volt.

Katalin napi népszokások

Ehhez a naphoz férjjósló hiedelmek kapcsolódtak. Az eladó sorban lévő lányok gyümölcsfaágat tettek a vízbe. Úgy gondolták, ha kihajt karácsonyig, akkor az közeli férjhezmenetelüket jelenti. A legények egész nap böjtöltek, abban hitben, hogy az üres gyomorral megálmodott lány lesz a társuk.

András napi népszokások

Az eladó sorban levő lányok krumpligombócokat készítettek, ennek belsejébe kis cédulát rejtettek, melyre fiúneveket írtak. Amelyik gombóc elsőként jött fel a víz felszínére főzés közben, az árulta el, hogy mi lesz a lány férjének a neve.


A csillagok nyomában

            Választottatok-e már magatoknak csillagot? Ha ezután kellene választani, vajon melyiket keresnétek ki a magatok számára?          Minden csillag szép. Egyik sárgás, a másik vörös, a harmadik kékesfehér.

            Valamikor réges-régen nagy gondot okozott az embereknek, hogyan igazodjanak el a csillagok sokaságában. Hosszú időbe telt, amíg felismerték, hogy mégiscsak lehetséges ez. Ha megfigyelitek, ti is látjátok, hogy az égbolton itt is, ott is vannak fényesebb csillagok, amelyek háromszögben vagy kereszt alakban már formában helyezkednek el, és hiába vándorolnak az éjszaka folyamán, alakjukat megtartják.

            Ki ne ismerné például a Göncölszekér hét csillagát? Sokféle mesét tudunk a Göncölszekérről. Az egyik mese szerint élt egyszer egy híres varázsló. Ez a varázsló nagyon öreg és nagyon bölcs ember volt. A szegény emberek között járt szekerével, minden bajra, betegségre tudott orvosságot. Még a fákkal is tudott beszélni, és megértette a madarak és állatok szavát is. Egyszer csak eltűnt az emberek közül. Ám egyszer felnéztek az égre, és látták, hogy ott kocsikázik az öreg Göncöl görbe rúdú szekerén. Azért került a csillagok közé, mert sok jót tett az emberekkel.

            Téli időben forduljatok arccal déli irányba. Nagyon szép csillagcsoportot láttok ott. Három fényes csillag közel egymáshoz egyenes vonalban helyezkedik el. Körülöttük több fényes csillagot is láttok, ez a csillagcsoport az Orion, amelyet a mi népünk Kaszásnak nevez. Azt mondja a mese, hogy az a három szép csillag a három a kaszás, akik egymás mellett haladva aratják a búzát. E három csillagtól balra és lejjebb több apró csillag van elszórva. A mese szerint ezek a marokszedők, akik a learatott búzát kévébe kötik. Még egy kissé balra találod a téli égbolt legfényesebb csillagát, amelyet a magyarok Sánta Katának vagy Szilkehordónak neveznek. Ő viszi az aratók után az ebédet. A csillagászok ennek a fényes csillagnak a Szíriusz nevet adták.

            Sok ilyen mesével népesítette be az ember képzelete a csillagos égboltot. És mert az égboltnak is van térképe, ugyanúgy megtalálhatjuk a csillagképeket, mint ahogy a földrajzi térképen például a városokat.RIPORT VID GYÖRGGYEL, az új fizikatanárunkkal

- Mikor döntötte el a tanár úr, hogy fizikatanár szeretne lenni?

- Orvosi egyetemre felvételiztem, de oda nem vettek fel és ezért jelentkeztem a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolára.

- Hol tanított eddig?

- A Zákányszéki Általános Iskolában.

- A fizikán kívül tanított mást is?

- Számítástechnikát tanítottam felnőtteknek és hittant Zákányszéken.

- A kísérleti eszközökkel meg van elégedve?

- Nem feltétlenül.

- Melyek azok az eszközök, amelyek hiányoznak a szertárból?

- Fel kellene újítani az egészet. Sajnos a legtöbb iskolában hiányosak a kísérleti eszközök.

- Mi tetszik a deszki iskolában?

- A tanulók.

- Mi a hobbija, mit szeret szabadidejében csinálni?

- Kedvenc időtöltésem a horgászás, futás, úszás. A sport igen közel áll hozzám, hiszen 8 évig bokszoltam fiatalkoromban.

- Melyik a kedvenc együttese?

- Depeche Mode és a Sub bass Monster

- Melyik a kedvenc színe?

- Legjobban a zöld színt kedvelem.

- Most egy fizikával kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni a tanár úrnak. Mi az erő?

- Az erő az , hogy mindig 1-est adhatok amikor akarok, mert az erő velem van. Jele: F, mértékegysége pedig Vid György

A riportot készítette: Novkov Rátkó 7.o.


Kányádi Sándor

Szeptember

Fagyó mosolyú délután;
sárguló alma fönn a fán.

Borzongató lombok reszketeg
útra készülő levelek.

Hóharmat színű kikerics;
hűvösödnek a vizek is.

Ezüst szakállú holdvilág;
szigorodnak az éjszakák.

Gyapjasodik a kicsi őz:
észre se vettük, itt az ősz.

Tamkó Sirató Károly

November

Komor fellegek között
jön az eső, jön a köd.
Cidrizik már a világ.
– Jól vigyázz, hogy meg ne fázz!

   Csanádi Imre

Sársokalló

Sár, sár,
őszi sár –
falu, város, de sivár.
Sár, sár,
fülig csak –
csizma, cipő cuppoghat.
Fekete gally vizet hullat,
puszta határ esőn fullad.
Varjú kornyikálja: kár!
fölszárad-e ennyi sár?
Sok idő még fűbújásig,
szegény madár csontig fázik.
Kár, kár, kár,
sár, őszi sár.

 


Tudod-e?

Miért különbözik az eszkimók testfelépítése az európaiakétól?

            Azért, hogy minél tökéletesebben alkalmazkodjanak a hideg éghajlathoz. Nem különösen nagy termetűek, de alakjuk a hőmegtartás szempontjából kedvező. Testfelületük a térfogatukhoz képest kicsi. Orrlukaik keskenyebbek, hogy így is csökkentsék a lépéssel járó hő– és nedvességveszteséget. A ruhával nem borítható testrészeken, arcon, szemhéjakon vastag zsírpárnáik vannak, hogy elkerüljék ezeknek a testrészeknek a fagyását.

Miért fekvő helyzetben tartózkodnak az űrhajósok a kilövés pillanatában?

            A hirtelen bekövetkező fölfelé irányuló gyorsulás olyan nagy, hogy megterhelést okozna a szívnek, amelynek éppen fölfelé, az agy felé kellene juttatni a vért. Ha nem tudna elegendő vért juttatni oda, biztos eszméletvesztés lenne a következménye. Ha az űrhajós fekszik, a szívnek vízszintesen kell a vért pumpálnia, így nem kell a gyorsulás ellen dolgoznia.

Miért ezt az alakzatot rajzolják a szerelmesek szívük jelképeként:  ¤, amikor az emberi szív nem is ilyen formájú?

            A szívnek ilyen alakú ábrázolása az óegyiptomiaktól származik, akik a szív alakját a krokodil szívéről mintázták írásjeleikben. Ezt az ábrát a későbbiek folyamán a világ majdnem minden népe átvette. A krokodil szívének alakja valóban megegyezik a fába vésett szívekkel.

Miért vagyunk lázasak, ha néhány fertőző megbetegedés kórokozója támadja meg szervezetünket?

            Az emberi testnek állandó a testhőmérséklete. Ha ez az érték 37 °C fölé emelkedik, lázas állapotnak nevezzük. A láz a szervezet védekező reakciója a kórokozók ellen, mert ezek egy része a hőmérséklet emelkedésére elpusztul. A láznak káros hatásai is vannak. Nő a pulzus, emelkedik a légzésszám, több vizet veszítünk.

Tudod-e, mi a Halloween?

All Hallow- Eve, or Hallow – e’en is the evening of October 31, and as the vigil of All Saints’ Day is observed as a festival by young people in English speaking countries with traditional charms and rites: Many superstitions and ancient customs, such as bobbing for apples, attached to it. In the Old Celtic calendar this was the Witches Night, and some of the country folk still hold that spirits walk around on this one evening.15 kérdés barátnőknek

A legtöbbször erre mindenki rávágja a választ:  Persze, hiszen ő a legjobb barátnőm Minden nap találkozunk, együtt játszunk, sétálunk, vele megyek moziba …

De ez még sincs mindig így, hiába vagytok sokat együtt, ez még nem jelenti, hogy jól ismered a legjobbnak vélt barátnődet. Egyedül válaszolj a kérdésekre, de az értékelésnél szükség lesz a barátnőd segítségére is: közösen pontozzatok! Minden helyes válasz 5 pontot ér.


1. Örülne, ha a születésnapjára egy tengerimalaccal ajándékoznád meg?

…………………………………………. pont

2. Mi a legtitkosabb álma?

………………………………………… pont

3. Hazavinné-e a kóbor kiscicát az utcáról?

………………………………………… pont

4. Melyik a kedvenc tévésorozata?

………………………………………… pont

5. Melyik a kedvenc színe?

………………………………………… pont

6. Melyik a kedvenc együttese?

………………………………………… pont

7. Mi volt a kedvenc kabalája, ami nélkül el sem tudott aludni?

………………………………………… pont

8. Kinek a fényképét hordja magánál?

………………………………………… pont

9. Mi a hobbija?

………………………………………… pont

10. Fél a sötétben?

…………………………………………pont

11. Kapott már szerelmes levelet?

………………………………………… pont

12. Tudná folytatni a következő idézetet?

„Laci te, hallod-e?

Jer ide, jer, ha mondom,

rontom bontom….”

………………………………………… pont

13. Szívesen venne részt egy játékos vetélkedőn a tévében?

………………………………………… pont

14. Tudod-e, melyik tulajdonságodat tartja a legértékesebbnek?

………………………………………… pont

15. Melyik könyvet olvasta utoljára?

………………………………………… pont


ÉRTÉKELÉS:

0-15 pont: A barátságról való elképzelésed kissé hiányos. Ha igazán szeretnéd, hogy barátnőid legyenek, akkor cselekedned kell! Itt az ideje, hogy jobban megismerd azt, akit barátnődnek választasz! Beszélgessetek sokat, figyelj oda rá, hallgasd meg kívánságait, vágyait, segíts a gondjaiban, s ne csak a saját problémáiddal legyél elfoglalva! Figyelmességgel, segítőkészséggel megőrizheted a barátokat!

20-50 pont: Azt nem mondom, hogy a barátnőd nem fontos számodra, hisz nem rossz az eredményed, de van még teendőd! Az igazi barátság mély, őszinte, bizalmi, tartós kapcsolat. Vita, egyet nem értés előfordulhat, de mindent meg lehet beszélni, ha kellő türelemmel és odafigyeléssel fordulsz a barátnődhöz. A sértődés, a hisztizés nem segít.

55-75 pont: Gratulálok! Igazán jól ismered a barátnődet. Ha ő is megoldja a tesztet, és hasonlóan jó eredményt ér el, valószínűleg hosszú életű lesz a barátságotok. Szívből kívánom, hogy mindig legyen melletted egy igazi jó barát!Sztároldal

Kate Winslet:

Nicsak, mi nő ott? Egy pocak! Még hozzá Kate Winsleté (24), aki hamarosan anya lesz! Férjével, Jim Threapletonnal (25) 16 hónapja házasok, és nagyon örülnek a kis jövevénynek.

………………………………………………………………………………………………….

Julia Roberts:

Julia (32) nem hagyta annyiban, hogy a világhálón bárki kénye-kedve szerint játsszon a nevével. Bíróság elé citált egy New Jersey-i férfit, aki önkényesen a hálóra lőtt egy juliaroberts. com című weboldalt, amely sok-sok kitalált adatot, történetet, hamisított fotót mutatott be Juliáról.

………………………………………………………………………………………………….

Puff Daddy:

Divatkirály lett a börtönrockerból: Puff Daddy (29), aki mostanában leginkább botrányai miatt szerepelt az újságok címlapján megváltozott. Saját maga tervezte új férfikollekcióját, jelölték az idei divat-Oscarra.

Csak így tovább!

…………………………………………………………………………………….

Emma  Bunton:

Egy bőrönd nagyságú szív...De az is lehet, hogy Emmáé(22) még ennél is nagyobb. Baby Spice ugyanis súlyos beteg gyermekeket látogatott meg egy londoni kórházban, s dalaival - ha kis időre is, de - elvonta figyelmüket a fájdalmaikról. Első osztályú szervezés, és micsoda önzetlenség!

……………………………………………………………………………………..

Brad Pitt:

Mivel Brad (36) legújabb filmje a "The Mexican" forgatásán folyton narancssárga pólót viselt, a mexikói Real de Catorce városka (majd) minden lakója utánozta! A rendező, és a helyszínen tolongó rajongók azért meg tudták különböztetni tőlük.

…………………………………………………………………………………….

Madonna:

Úgy tűnik, ha gyermekszülésről van szó a popdíva nem tud elszakadni a trénerektől. Első gyermekének egyenesen az edzője lett az apja. A másodiknál kitüntetett szerepet kapott egy másik tréner, akitől Madonna jógát tanul. Állítólag levegőt sem vesz nélküle.


Rejtvény

 

1. A négyzetekben a négy alapművelet (x, : , +, -) jelét írd be úgy, hogy az egyenlet igaz legyen! Mindegyiket egyszer használd fel és a műveletek sorrendjében végezd a számolást! (pl.: 2x2: 4+2=3)

25    20     60   40   9 = 20 

                                       

2. A 9 betűt úgy helyezd el, hogy függőlegesen és vízszintesen 3-3 főnevet tudj összeolvasni! Egyik se legyen személynév! A 9 betű: A, Á, E, E, F, L, L, R, Z.  Sok szerencsét!

   

B

É

E

   
   

A

R

L

   

T

É

     

N

E

T

E

     

O

N

Ó

R

     

N

C

   

N

E

N

   
   

G

M

T

   

Bernula Péter 7.o.


Halloween Quiz

1.      Twice my first letter’s found in SPOOK,

  And also look for it in Ghost.

My second letter’s seen in WISE,

  But never is it found in BOAST.

My third’s in SLEEP, but also in FLY.

  Now tell me please, who – o – oo am I?

2.      We also fly, though not a bird.

Nor insect either, so what’s this word?

Our first is in WEB, not feathery WING.

Our next is in SQUEAK, not BUZZ or SING.

Our third’s in FLITTER but not in GLIDE.

Our last is in DUSK, and never NOONTIDE.