DESZKALAP

1999/1.SZÁM

Tartalomjegyzék:

Ünnepeink, szokásaink
Hasgörcs
Tudod e?
Sztároldal
Természet
Tollforgató

Rejtvény

A karácsony

A karácsonyt december 25-én ünnepeljük.

Eredetileg a különböző ókori népek a téli napfordulót, a mítoszok szerint a napisten születését ünnepelték ezen a napon. A IV. században a keresztény egyház erre a napra tette Jézus születésének évfordulóját. A hagyományos vallásos ünnep mellett a béke és a szeretet ünnepe Más országokban a karácsony napján való főzést bűnnek tekintik. Az otthont elhagyni is csak annyi időre lehet, hogy elmennek a templomba és hazajönnek.Az ünnepléshez számos régi népszokás kapcsolódik, melyekben ősi pogány elemek és keresztény hagyományok keverednek. Legelterjedtebb ezek közül a karácsonyfa állítása, melyet a XVII. században díszítettek fel először Németországban. Egy régi népmonda szerint Jézus gonosz emberek elől menekült. A sűrű lombozatú fák elutasították, s így egy ritka lombozatú fenyőfa mögött talált magának búvóhelyet. Ezért díszítenek fenyőfát az ünnepekre. A XIX. században a bécsi udvar ösztönzésére Magyarországon is elterjedt ez a hagyomány. A rokonok és a barátok alatta helyezik el az egymásnak szánt ajándékokat a karácsony előestéjén, a fenyőfa ünnepén. Európában a XI. század óta vannak különféle karácsonyi játékok, melyek ó- és újtestamentumi történeteket jelenítenek meg. Magyarországon ilyen hagyománnyá lett játék a betlehemes játék, melyen Jézus születéséről szóló mondákat vagy, kisebb jeleneteket mutatnak be házról házra járó betlehemesek vagy gyerekek

Egyes országokban - nálunk is - a karácsony másnapja is örömnap.

Nekem a kedvenc ünnepem a karácsony, mert bár sok mindent lehet kapni, de még többet lehet adni

Restás Zsuzsanna 7.o.

 

A karácsony ünneplésének eredete

Időszámításunk szerint 336-ban a római egyház már ünnepelte a karácsony bizonyos formáját. A karácsony időpontját szándékosan december 25-re tűzték ki, ezzel a Nap istenének nagy ünnepe szolgált a karácsony háttérünnepeként. Ez volt az az időszak, amikor a római szaturnália (Saturnus isten tiszteletére rendezett hétnapos örömünnep), valamint a kelta és germán eredetű téli napforduló ünnepein a pogányok nagy élvezettel orgiákba merültek. Az egyház megragadta az alkalmat arra, hogy keresztényiesítse ezeket az örömnapokat.

Alig 150 évvel ezelőtt a karácsony egészen más ünnep volt, mint ma.

Süvegh Mariann 7.o.

Lucaszék

Ezt a széket december 13-án, Luca napján kezdték el készíteni. A faragása nagyon lassan haladt, de karácsonyra késznek kellett lennie, ugyanis a karácsonyi misén erre álltak fel, mert a néphiedelem szerint csak a lucaszékről lehetett felismerni a falu boszorkányait.

Hej, regő, rejtem…

A regösök karácsony és újév táján ősi népszokás szerint házról házra járva regösénekeket és jókívánságokat mondó jelmezes fiúk és lányok voltak, akik a regölésért cserébe ajándékot, almát, diót, süteményt, szalonnát, hurkát kaptak.

A szerb karácsony hagyományai

A szerb karácsony egy olyan ünnep, melyet minden évben izgatottan várunk.

A karácsonyt negyvennapos böjt előzi meg. Szent este napján a háziasszonyok elkészítik a bazsalikommal feldíszített fonott kalácsot. A vacsora minden évben ugyanaz, zsemlyemorzsás tészta, mákos tészta, száraz babfőzelék (papule), szilva, méz, dió. Még a vacsora előtt a gazda szalmát hoz be és köszönti a családot. A jókívánságok után gyertyát gyújtanak, amely mindig ég, amikor asztalhoz ülnek. Ezután elmondják a Miatyánkot, és elfogyasztják a vacsorát. A gazda diót dobál a gyerekek közé. Aki egészségeset kap el, az egész évben nem betegszik meg. Ezután közös éneklés következik, majd elindulnak „kóringyálni”, amelyhez engedélyt kérnek. Karácsony első napján mindenki a templomba megy. Onnan hazatérve, aki a házba lép így köszön: „Krisztus megszületett” (Hristos se rodi), amire a háziasszony ekképpen válaszol: „Valóban megszületett” (Vo istina rodi). Az ünnepi ebéd előtt ismét elhangzik a Miatyánk, melyet a legfiatalabb mond leghangosabban. Az asztalra leves, pörkölt, sült hús és csesznica (česnica) kerül, amely egy diós, mazsolás, mézédes rétes. Ebbe a háziasszony pénzérmét süt, és így mindenki izgatottan várja a sütemény felvágását. A szerencsés megtaláló eladhatja a gazdának, aki duplán fizet érte és a család ikonjára helyezi. Az ebédet szórakozás, zenélés, mulatozás követi. Karácsony második napján mindenki kalácsot, almát, diót és minden jót visz a komájának, akit a legnagyobb tiszteletben tart a család. A harmadik napon a legények mennek el a házakhoz kitisztítani az ólat, mert ilyenkor az asszony nem takaríthat. Alkalmanként zenekar is kíséri őket. Mindezek a hagyományok kiegészülnek a fenyőfa díszítésével és a családtagok közötti ajándékozással.

            Számunkra a régi szerb karácsonyi szokások megismerése fontos dolog, hogy megőrizhessük és továbbadhassuk.

Gyorgyev Kitti 7.o.

 


Két variáció egy témára

Az ősz

Süvít a szél.
Leszállt a dér.
Kezdődik az ősz.
A nagymama már befőttet főz.

Eljött hát az óra.
A gólya kész indulóra.
Megy hosszú vakációra.
Gondol a zimankóra.

Lehullanak a levelek.
Fázósan összebújnak az emberek.
Vége van a nyárnak
Hideg szelek járnak.

Csűrben már a gabona.
Lekopaszodik a fán a korona.
Érződik a hideg foga.
Ez már a tél ostora.

Szabó Rita 4. b

Az ősz

Süvít a szél.
Leszállt a dér.
Kezdődik az ősz.
A nagymama már befőttet főz.

Játszanak a gyerekek,
A felnőttek a kertben vetnek.
Szállnak a levelek
Én meg sepregethetek.

Ha majd megérkezik a tél.
Hull a hó és jő a dér.
Csúszkálnak a gyerekek.
Élvezik a havat és a jeget.

De most még csak álmodom
A tanítási órákon.
Várom a téli szünetet,
Hogy kedvem szerint élhessek.

Mulati Zsolt 4.b.

A szülőföldem

Szerintem az ország legszebb tája az Alföld.

Szeretek itt élni, mert tavasszal gyönyörűen virágba borulnak a fák, és a friss szellő az illatukat szerteviszi a sík, és újjászületett rónaságon. A nyár itt meleg és napos. A varázslatos délibáb pedig mindig elbűvöli az embereket. A nyári zápor után szivárvány lép az égre. Ősszel a fák megsárgulnak és lehullatják leveleiket .A költöző madarak elrepülnek , és a nyári napsütést felváltja az őszi ború . Télen, ameddig a szem ellát, fehér hó borítja a kopár mezőket. A téli csendet megszakítja a gyerekek boldog nevetése, akik a hóban vígan játszanak szánkóikkal. Az Alföld szépségét nem lehet szavakban elmondani, mert ezt a tájat mindenkinek látni kell.

Gazdag Judit 7.o.


A világegyetem páratlan bolygója

Földünk valóban ritka szép drágakő a világűrben. Sőt az űrhajósok szerint, a legvonzóbb tárgy, amit valaha láttak. Nekünk embereknek, mivel élvezhetjük a rajta lévő életet, fontos tudnunk azokat a tényezőket, amelyek oly páratlanná teszik e bolygónkat.
Lewis Thomas, a Discover című folyóiratban ezt írta: “A Föld a legnagyobb kozmológiai rejtély, amit a tudósok minden erőfeszítés ellenére sem tudnak megoldani “ .Mindenestre a tudósok arra a megállapításra már eljutottak, mely szerint a naprendszerünk összes bolygója közül a Föld az egyetlen, amelyen élet van. Biztosan eltűnődtünk már mindannyian a csodálatos élővilág bámulatos sokrétűségén, amely szintén a Föld páratlanságát támasztja alá! Az, hogy a földünkön élet folyik nagyrészt annak köszönhető, hogy a Föld optimális sebessége pontosan megfelelő távolságban tartja bolygónkat a Naptól. Képzeljük csak el: bolygónk, 150 millió kilométerre van a Naptól. A Nap körüli éves pályáján a Föld körülbelül 107000 kilométert tesz meg óránként. Éppen ez a sebesség fontos ahhoz, hogy a Föld megfelelő távolságra legyen a Naptól. Ez teszi lehetővé az évszakok szemgyönyörködtető változását. Ha a sebessége csökkenne és ezáltal a Föld közelebb kerülne a Naphoz, egy idő után a Föld felszíne elsivatagosodna. Hasonlítana a Naphoz legközelebb lévő bolygóhoz, a Merkúrhoz, ahol napközben átlagosan 300 0C feletti a hőmérséklet. Ha a Föld sebessége fokozódna, távolabb kerülne a Naptól: akkor meg jégmezővé változna , hasonlóan a Plútó bolygóhoz, ahol körülbelül

Mindamellett a Föld 24 óra alatt fordul meg saját tengelye körül. A forgástengelye 23.5 - os szöget zár be az égi egyenlítővel. Ezek mind -mind hozzá járulnak az élővilág változatosságához. Mily csodálatos!

Légkörünk is valóban bámulatba ejtő! Ha megvizsgáljuk közelebbről, akkor rájövünk, hogy a légkörben lévő gázok, amelyek el vannak keveredve, teszik lehetővé az élet fennmaradását. Az oxigén, amely ember és állat életbenmaradásához nélkülözhetetlen, a légkör 21%-át alkotja. A növényeknek szén-dioxidra van szükségük, amely helyett cserébe oxigént biztosítanak számunkra. Az, hogy Földünket légkör veszi körbe, igazi védelem az élővilág számára.

Földünk 71%-át egy rendkívüli anyag: a víz borítja. Gondoljunk csak bele, milyen lenne az életünk nélküle! Ugye elképzelhetetlen? Víz nélkül még táplálkozásunk is lehetetlenné válna.

Hiszen az élő szervezetek csak vízben oldott formában képesek hasznosítani a tápanyagokat. A Nap melege minden másodpercben több millió köbméter vizet
alakít vízgőzzé! Mily mesteri ismeretről tanúskodik a víz!>

Ez csak egy kis töredéke annak, ami a Föld páratlansága mellett szól. De nem sokáig lesz ilyen gyönyörű, mert sajnos az emberek nagymértékben pusztítják a Földet.

Farkas Mária 8.o.


V. I. P. = Very Important Person

Józsa Alex

Szül.: Dabas, 1978. augusztus 20.

Foglalkozás: zenész

Kedvenc hangszere: gitár

Kedvenc autója: Porsche

Kedvenc együttese/énekese: George Michael

Rokonczai Imre

Szül.: Budapest, 1972. szeptember 2.

Foglalkozás: futballista

Kedvenc hangszere: zongora

Kedvenc autója: Opel

Kedvenc együttese/énekese: Back Street Boy’s

Rokonczai Viktor

Szül.: 1976. október 16.

Foglalkozás: zenész

Kedvenc hangszere: zongora

Kedvenc autója: Honda

Kedvenc együttese/énekese: Toto

Rácz Gergő

Szül.: Budapest, 1976. március 4.

Foglalkozás: zenész

Kedvenc hangszere: gitár

Kedvenc autója: Alfa Romeo

Kedvenc énekese: Michael Jackson

 

Slágerlista

1.      FIVE: KEEP ON MORNING

2.      GANXSTA ZOLEE és a KARTEL: BLOW FELD US. O. J. BOND

3.      EIFFEL 65: BLUE (DA BA DEE)

4.      PUFF DADDY FEAT. R. KELLY: SATISFY YOU

5.      ANIMAL CANNIBALS: CSAK KARÁCSONY

6.      SANTANA: SMOOTH

7.      BRITNEY SPEARS: YOU DRIVE ME CRAZY

8.      ROY & ÁDÁM:CSAK EGY PILLANAT

9.      PAIN:AZ ÉN MENNYORSZÁGOM

10.  SHYGYS: VÁGYOM RÁDTudod-e, hogy…

ki találta fel a gyufát?

Irinyi János (1817-1895) vegyész volt a zajtalan gyufa föltalálója. Részt vett a reformkor iparfejlesztő mozgalmában. 1848-ban Kossuth Lajos megbízásából az állami gyárak főfelügyelője lett, majd a nagyváradi puskaporgyártás és ágyúöntés egyik vezetője. A szabadságharc bukása után bujdosott; néhány hónapig a pesti katonai börtön foglya volt. Ezután szülei birtokán kísérletezett. Tevékenysége a mezőgazdasági vegytan területén is értékes: talajjavítási módszerekkel eredményesen próbálkozott.

ki volt Herkules?

Ha tévésorozatból jól ismert hősről többet akarsz tudni, akkor a legtöbb lexikonban és könyvben Heraklész neve alatt keresd, ugyanis a Herkules magyarosított név. Ő volt a legnagyobb hős, s az egyik legkedveltebb félisten az ókori Görögországban. Apja a főisten, Zeusz volt, édesanyja viszont egy földi halandó, Alkméné. Héra, Zeusz felesége ezért üldözte állandóan, s állította egyre nehezebb megpróbáltatás elé mostohafiát. Herkules a próbatételeket leleményességével és erejével leküzdötte. Olyan erős volt már gyermekkorában is, hogy – a mitológia szerint - még egy éves sem volt, amikor megölt egy kígyót, mely az ő és testvére életére tört. Az akkori emberek azt tartották róla, hogy négy könyök és egy láb magas, azaz 206 cm magas volt. Neki tulajdonították az olimpiai játékok megszervezését is. Halálát egy kentaur (félig ember, félig ló) vérével átitatott ing okozta, amely elégette.

melyik a Föld legnagyobb országa?

Oroszország, 17 750 400 km2

hol esik a legkevesebb eső?

A Föld legszárazabb helye a Chilei Arica, ahol egy milliméternél is kevesebb eső esik egy évben

melyik Magyarország legalacsonyabban fekvő városa?

Szeged

melyik állatnak van az állatvilágban a legnagyobb szeme?

Az óriástintahalnak, aminek a szeme 40 cm átmérőjű is lehet.


Hasgörcs

Pistike henceg, mi mindent kapott névnapjára

-Kaptam zsebszámológépet is…
-Mutasd!
-Kidobtam.
-Miért dobtad ki?
-Anélkül is tudom, hány zsebem van.

Semmi hasznunk a kutyából! – panaszkodik az ismerősnek a rendőr. Hát nem kitűnő házőrző? Nem éppen! A múlt éjszaka annyira ugatott, hogy nem hallottuk, amikor betörtek hozzánk.

Az apa büszkén kihúzza magát, amikor olvassa fia dolgozatát: Mondd csak fiam, miért engem tartasz a példaképednek? Azért apa, mert Arnold Schwarzenegger nevét nem tudom leírni.

Hová viszed azt az órát?Az állatorvoshoz.Elromlott benne a kakukk.


Rejtvény

W

A

N

I

T

Z

S

I

R

K

P

I

R

O

S

K

A

Z

S

G

A

R

A

N

K

A

R

Ó

N

A

A

E

N

N

Y

M

Á

I

E

B

N

T

D

S

N

X

L

G

B

R

O

E

R

I

K

A

K

Á

V

I

L

B

E

Á

T

A

A

R

D

E

I

F

A

A

M

P

T

L

I

L

X

U

K

N

É

R

I

U

M

L

Z

S

E

D

É

C

R

E

M

A

1. Keress a táblázatban 20 női nevet (lehet becézett formában is) !

2. Tornáztasd az agyad! Adott két szó, keresd azt a szót, melyet, ha az első szó után illetve a második szó elé kapcsolsz két értelmes összetett szót kapsz.
>Példa: láb – hallgató ® lábfej fejhallgató (a keresett szó a fej volt)

a)    konyha – áru

b)   kecske – gumi

c)    eke – villa

d) sárkány – kefe

e)    rozsda – munka

f)     penész – cserép

g)    világ – használat

3. Hogy is van ez?

a.) Vajon hogyan folytatódhat?

NEKHNÖHH…

b.)Helyezz át egy szál gyufát úgy, hogy igaz egyenlőtlenséget kapj!

XI+XXX=X

c.) Milyen számok kerülhetnek az egyes betűk helyére? (Az azonos betűk azonos, a különböző betűk különböző számjegyeket jelölnek.)

ABCDE

BCDE

CDE

DE

+            E

AAAAA