Naidorf emléktorna

 Európa-Ázsia párosmérkőzés

 Női klubcsapatok Európa Kupája

 Férfi klubcsapatok Európa kupája

 Kramnik-Deep Fritz

 Saint Vincent Fesztivál

 Magyar Női bajnokság

 Interjú: Gara Anita

 Megkezdődött az NB I és NB IB

 Interjú: Lékó Péter

Elemzés: Ács Péter

 Szeptemberi Első Szombat

 Szeminárium bírák részére

 Hírek

 

Interjú Lékó Péterrel

Irány Jereván!

*Rendkívül sikeres pályafutásáért és Szeged nemzetközi kapcsolatainak építésében vállalt tevékeny szerepéért Lékó Péter rangos kitüntetést vehetett át a szeptember 22-én megrendezett szegedi Európa-fesztiválon * A Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért Emlékérmet Bartha László, Szeged polgármestere adta át az ifjú nagymesternek.
Írta: Vékony Attila*

 

Az október 11. és 21. között Jerevánban tartandó sakkcsapat-világbajnokságon Lékó Péter fogja vezetni a Magyar csapatot. A Magyar Sakkszövetség szeptember 25-én sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a magyar válogatott névsorát. Az új válogatott csupa fiatalokból áll, a csapat átlagéletkora 24 év. Érdekesség, hogy a nagy nevek közül sokan lemondták a rangos versenyen való szereplést. Polgár Judit és Portisch Lajos nemzetközi kötelezettségnek tesz eleget a jereváni VB idején, Almási Zoltán pedig azért marad itthon, mert egy korábbi sakkolimpián súlyosan megbetegedett az örmény fovárosban és ezt a kockázatot nem akarta újra vállalni. Lékó Pétert, a magyar válogatott éljátékosát kérdeztük legújabb kitüntetésérol, a VB-re való felkészülésrol, valamint a jereváni szerepléssel kapcsolatos elvárásairól.
l A Sakkfutár szerkesztosége és olvasói nevében szeretnénk gratulálni ezért a magas rangú kitüntetésért. Mit jelent számodra ez az emlékérem?
Az emlékérem átadása rendkívül ünnepélyes keretek között zajlott. Ez számomra igen megható volt, ekkor éreztem át igazán milyen díjat is kaptam, valamint azt, hogy mi ennek az erkölcsi értéke. Azt mondhatom, hogy a sakkpályafutásomtól eltekintve ez a legrangosabb kitüntetés, amiben eddig részesültem.
l 2001. október 11-21. között tartják meg Jerevánban (Örményország) az V. Sakk-csapatvilágbajnokság. Mi lesz a magyar csapat összetétele?
Én leszek az elso táblás, Gyimesi Zoli a második, Ruck Róbert a harmadik, Varga Zoltán a negyedik, Ács Péter pedig az ötödik. Kállai Gábor - a szövetségi kapitány és egyben az örökös aranytartalék - csak végso esetben fog játszani. Ugye ebbol is látszik, hogy Polgár Judit és Almási Zoltán különféle okokból sajnos nem vállalták a vb-n való szereplést.
l Hogyan készültök a VB-re?
Mindenki sokat készül egyénileg. Igen pozitív, hogy október 1 és 6 között Szegeden edzotábort fogunk tartani, amelyen természetesen mindenki részt fog venni. Itt igazából már nem szakmailag készülünk fel, inkább lélektanilag. Az edzotábor idején fizikai felkészülés össze lesz kapcsolva a szellemi frissességhez. Konkrétan a sakkal napi 5-6 órát fogunk foglalkozni.
l Lesz-e szekundánsod a csapat-világbajnokságon?
Nem mondhatnám. Habár két edzom is ott lesz Jerevánban, nekik valószínuleg saját csapatuk köti majd le minden energiájukat. Egyikük természetesen a vezeto edzom, Arshak Petrosian, az örmény válogatott szövetségi kapitánya, a másik pedig Artur Jusupov, aki a német csapatot fogja erosíteni az elso táblán. Úgyhogy a VB idején konkrét szakmai segítséget senkitol sem fogok kapni, de hát egy ilyen kaliberu versenyre az ember már jóval elobb felkészül.
l Milyen eredményre számítasz?
A világbajnokság általában mindig kemény dió szokott lenni. Elmondható, hogy az elmúlt 12 év során a magyar válogatott nem jutott ki erre a rangos versenyre. Ugyebár minden ország nevezhet, de igen komoly feltételeknek kell eleget tenni ahhoz, hogy egy válogatott részt vehessen a csapat-világbajnokságon. Az utolsó két év során elért eredményeinknek köszönhetoen kerültünk be a tíz legjobb csapat közé és így részt vehetünk a jereváni eropróbán. Ez az új csapat nagyon fiatal, a nemzetközi porondon még nincs túl sok tapasztalata ennek az összetételnek -foleg az orosz csapathoz képest, amely igen komoly eroket fog felvonultatni a vb-n -, de mi minden tolünk telhetot meg fogunk tenni a sikeres szereplés érdekében, sot talán még meglepetést is tudunk majd szerezni. Túlságosan nagyra töro terveink azonban egyelore nincsenek.
l Milyen versenyek várnak rád a közeljövoben?
Eloször is természetesen itt van a jereváni csapat-világbajnokság. Szeretném hangsúlyozni, hogy Örményországban igen komoly ellenfeleink lesznek. Talán elég, ha annyit mondok, hogy az orosz csapat éljátékosa Garry Kasparov lesz, ami azt jelenti, hogy az oroszok nagyon komolyan veszi ezt a szereplést. Ezt követoen majd a FIDE világbajnokságon fogok indulni, ami november végén, december elején lesz. Azt hiszem, hogy ez a két világbajnokság egyelore épp elég munkaterhet jelent.
l Elkezdted-e már a moszkvai VB-re való felkészülést?
Természetesen, az ilyen megméretésekre folyamatosan kell készülni. Az újításokat jó elore ki kell dolgozni, ráadásul a Jerevánban megjátszott variációk Moszkvában már nem kerülhetnek terítékre. Ezeket az újításokat egy-egy versenyhez kell igazítani, testreszabni.
l Mik a terveid a távolabbi jövore nézve?
A már említett világversenyek után a 2002-es bledi sakkolimpiára fogok készülni. Célom az, hogy ott is bizonyítsak a legjobbak ellen, és ezáltal még feljebb verekedhessem magam a világranglistán.
Köszönöm az interjút és a Sakkfutár olvasói nevében is sok sikert kívánok a jereváni VB-hez.

 

 

HUNGARY 6723 Szeged Gyöngyvirág u. 20/B TEL:36-(62)-45-25-45 GSM: 36-30/9-672-672
FAX:++36-62-45-25-45 e-mail:
CHESSPRESS@CHESSPRESS.HU