Böjt - megtisztulás


Hamvazószerda - idén március 5. - a nagyböjt kezdõnapja a keresztény liturgikus évben. A nagyböjt a húsvétot megelõzõ negyven nap megnevezése. A keresztény szokásrend szerint a böjt idõtartama alatt tartózkodni kell az élvezetektõl, zenés, táncos alkalmaktól, nagy lakomáktól, lehet egyéni felajánlást tenni, pl.: valaki nem eszik csokoládét, vagy nem nézi kedvenc sorozatát a tévében stb.
A böjtben egyébként szerdánként és péntekenként kell tartózkodni a húsételektõl, szerda ugyanis Jézus elfogatásának, péntek pedig halálának napja. Ezen felül azonban vannak szigorú böjti napok is: hamvazószerda és nagypéntek . Ekkor a húsételektõl való tartózkodás mellett csak napi három alkalommal szabad enni és csak egyszer jóllakni. A böjt alól mentesülnek a 14 év alattiak és a 60 év felettiek, illetve a betegek, a fizikai munkát végzõk, valamint az üzemi konyhán étkezõk. Õk azonban egyéb lemondásokkal böjtölhetnek.
Hiszen ez a böjt lényege - az önmegtartóztatás. A böjt megtisztítja a szervezetet - orvosilag bizonyítottan kedvezõ élettani hatásai vannak, számos nehezen gyógyítható betegség, pl.: reuma, érelmeszesedés, magas vérnyomás, különbözõ allergikus bõrbetegségek esetében gyógyhatását igazolták. A szervezetben ugyanis számos káros anyag rakódik le, amely a böjt által távozik - kitisztul. Mintha alaposan kitakarítanánk a lakást - amit meg is teszünk jó esetben hetente egyszer - így "takarítjuk ki" szervezetünket is a böjt által. Ezen felül a böjt, az önmegtartóztatás, a lemondás megtanít az önfegyelemre, figyelemre.
Nagyböjt a farsang mulatságait és a hosszú telet követi, olyan ez, mint egy tavaszi nagytakarítás - tisztán, frissen, fellélegezve lépünk a tavasz - a húsvét, a feltámadás ünnepe elébe.

Kósa Lászlóné


vissza a tartalomjegyzékhez