Vissza az előzőre
Éléstár / Fűszerek / Kardamom
A kardamom nemcsak az egyik legősibb, hanem az egyik legértékesebb fűszer is a világon. Például Indiában a fűszerek királya, a bors mellett foglalja el az előkelő trónt, mint a fűszerek királynője. A Közép-Kelet országaiban a kardamommal ízesített kávé a vendégeknek felszolgálva a ház gazdagságát, tekintélyét hivatott kifejezni.
A gyömbérfélékhez tartozó cserje tokterméseiben levő apró, kemény magvak a felhasználhatóak. A valódi kardamom Srí Lanka és Dél-India esőerdeiben nő...
Éléstár / Szószok / Szójaszósz
A szójaszósz, vagy szójamártás a kínai konyha egyik leggyakrabban felhasznált fűszermártása, szinte minden receptben szerepel. Alapanya-ga a szójabab, amelyből erjesztéssel készítik a különböző mártásfajtákat. Ugyanis többféle mártás jellegű szójaszármazék létezik, a miso, a tamari és maga a szójamártás. Ez utóbbinál is több eljárás van, például búzát, árpát, sőt rizst is kevernek a szójabab szemekhez, s így együtt erjesztve kölünböző szójaszószok készíthetőek...