egészségrõl szakember válaszol címtár linkek impresszum
EGÉSZSÉGRÕL:
magasvérnyomás
zöldhályog
bõrdaganatok
fejfájás
visszér
angina pectoris
látáskorrekció lézerrel
allergia
derékfájdalmak
csontritkulás

CÍMTÁR:
Magánrendelõk
Orvosok
Ápolók
Ügyeletek
Tiszanet a szegedi internet szolgáltató

 

exarte@exarte.hu - Copyright©2000.
Ex Arte 2000. Bt. Szeged, Hungary
 
témakör: Melanóma
Kérdés a cikkhez

A bõrrák és a szolárium?
forrás: Dr. Oláh Judit, bõrgyógyász szakorvos

Ismert tény, hogy a sok napozás az UV sugárzás által hajlamosít melanoma, pigmentált bõrrák kialalkulására. De mi a helyzet a szoláriummal? Ez is ugyanúgy károsít? Védekezzünk ellene vagy ne szoláriumozzunk?


További kapcsolódó cikkeink:

 

A szolárium és más barnító lámpák jó lehetõséget nyújtanak, hogy a nyári nap melegítû barnító hatását télen is élvezhessük, elõkészülhessünk a következõ nyárra, hogy már ne tej fehéren kelljen kimennünk a napozók közé. A szolárium terjedésével egyre több adat lát napvilágot, hogy a szolárium által kibocsátott UV sugárzás károsíthatja bõrünket, növelheti a bõrrák kialalkulásának kockázatát.

Az UV sugárzás, ami a bõrkárosodás okozza, három komponensbõl tevõdik össze: UVA, UVB és az UVC sugárzásból. Az UVB és UVC sugárzás káros hatása jól ismert. UVC sugárzás a napból nem éri földünk felszínét, a bolygónkat körülvevõ légrétegben elnyelõdik. Ezen tartomány azonban mesterségesen elõállítható az UV lámpák, szolárium segítségével. Az UVA tartományról, legalábbis eddig, az a vélemény volt elfogadott, hogy viszonylag veszélytelen, ám az újabb kutatások alapján megállapíthatjuk, hogy az UVA szintén károsítja a bõrt és növeli a bõrrák kialakulásának veszélyét.

A legtöbb szolárium egyedül UVA tartományban sugároz, de a használat során más tartományok is elõkerülhetnek. A szolárium mûködtetését folyamatosan ellenõrizni kell, kiváltképpen a csövek cseréjekor. Meg kell azonban jegyezni, hogy az UVA fény sem veszélytelen. Áthalad a bõr felsõ rétegein, és a mélyebb rétegekben okoz károsodát. Kiváltva ezzel a bõr idõ elõtti öregedését, ami magában foglalja a ráncosodást, feszesség és víztartalom elvesztését. Újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UVA emeli a bõrrák gyakoriságát.

A szoláriummal vagy a természetes napfény általi barnulásnál az UV sugárzás bõrkárosító hatásai akkumulálódnak, összegzõdnek a bõrben. A károsodást fokozza, hogy a barna bõr még nehezebben barnul tovább, valamint hogy a barnaság egyáltalán nem véd a hosszútávú káros hatásoktól.

A szolárium más károsodásokat is elõdidézhet, mint kötõhártyagyulladás, bõrpír, bõrszárasság. Számos gyógyszer (antibiotikumok, vízhajtók) és kozmetikumok emelik az UV iránti érzékenységet. Továbbá a szolárium kibocsátotta UV változást okoz a szervezet immunrendszerében is, bár azt még nem tudjuk, hogy ez a változás mekkora jelentõséggel bír

A fentiek alapján mindenkinek tanácsolható, hogy a szoláriumba járást leggyakrabban 48 óránként tegye, szoláriumozás közben viseljen védõszemüveget, bizonyos gyógyszerek szedése alatt kerülje a szoláriumot, napfürdõzés közben ne viseljen kozmetikumokat, és a bõrtípusát figyelembe véve állítsa be a szoláriumozás erejét és idõtartamát.

 

 
KAPCSOLT LINKEK:


 
PARTNEREINK
Tiszanet.hu
Index.hu
Wesselenyi Andrea oldala
 
ELOLVASNI ÉRDEMES:
A bõrrák és a szolárium
Ismert, hogy a napfény UV sugarzása hajlamosít bõrrákra. És a szolárium? Hogyan védekezzünk?