egészségrõl szakember válaszol címtár linkek impresszum
EGÉSZSÉGRÕL:
magasvérnyomás
zöldhályog
bõrdaganatok
fejfájás
visszér
angina pectoris
látáskorrekció lézerrel
allergia
derékfájdalmak
csontritkulás

CÍMTÁR:
Magánrendelõk
Orvosok
Ápolók
Ügyeletek
Tiszanet a szegedi internet szolgáltató

 

exarte@exarte.hu - Copyright©2000.
Ex Arte 2000. Bt. Szeged, Hungary
 
témakör: Iszkémiás szívbetegség
Kérdés a cikkhez

Angina pectoris
forrás: Dr. Babai László, általános orvos

Mellkasi fájdalunk sokféle lehet. Egyik közülük a szív csökkent oxigén ellátása miatt jelentekzõ fájdalom, az úgynevezett angina pectoris. Ez sokszor a szívinfarktus megelõzõ jele, ezért mindenkinek lényeges az idõben való felismerése, és az azonnali orvoshoz fordulás.


További kapcsolódó cikkeink:

-

Mit jelent az angina betegség?
A szív erõs izomszövetbõl áll, mely összehúzódásaival biztosítja testszerte a vérkeringést. A sziv mûködéséhez oxigén szükséges, ami a vérárammal jut el hozzá. Az angina ideiglenes mellkasi fájdalom, melyet a szív elégtelen vérellátása okoz. Ez rendszerint a mellkasfal mögött jelentkezik feszülés, tompa diszkomfort érzés, dermedtség, égés, nyomó vagy szorító fájdalom formájában. A fájdalom kisugározhat a karok, a nyak és az áll felé. Az anginát rendszerint test- mozgás, evés vagy stressz váltja ki, de pihenés közben is jelentkezhet.

Mennyi ideig tart?
Egy roham átlagosan 5 percig tart, de elõfordul 30 másodperces vagy akár fél órás rosszullét is. A betegek rendszerint megtanulják felismerni saját rohamuk jellegzetességeit.

Mi okozza az anginát?
Anginát okozhat a szív artériáinak elmeszesedése vagy azokban zsírlerakódás. Így beszûkül a véredények fala, lecsökken a véráramlás, s ez fájdalmat eredményez. Anginás fájdalom származhat egy szívartéria görcsébõl is.

Mi a különbség az angina és a szívinfarktus közt?
Az anginás roham nem szívinfarktus. Szívinfarktus esetén a szív egy része hosszabb idõn keresztül nem vagy csak minimális mértékben jut oxigénhez. Oxigén nélkül az érintett szívizom elhal. Kezeletlen angina akár szívinfarktushoz is vezethet. Ha az anginás rohamok egyre gyakrabban jelentkeznek, vagy ha a jellegük megváltozik, orvoshoz kell fordulni.

Mikor beszélünk szívinfarktusról?
Ha az anginás fájdalom nem csökken 10 percen belül 3 tabletta vagy befújás nitroglicerin után, sürgõsen orvost kell hívni. A szívinfarktus tünetei rendszerint sokkal súlyosabbak, mint az angináé.

Kezelhetõ az angina?
Igen. Többféle készítmény is létezik, amelyekkel az angina kezelhetõ. Az orvos a betegség ellen a leginkább megfelelõ gyógyszert fogja felírni, amellyel a rohamok csökkenthetõk - megszüntethetõk.

Milyen életmód változtatások szükségesek?
Módosítani kell a táplálkozási szokásokat: csökkenteni kell a sós és zsíros ételek fogyasztását, ezzel csökkenni fog a vérnyomás és a koleszterinszint is, sõt segít az esetleges túlsúly leadásában is. Nagyon fontos a dohányzás abbahagyása. Mérsékelt, az orvos utasítása szerinti testmozgás erõsebbé teszi a szívet, s a rendelkezésre álló oxigént is hatékonyabban tudja felhasználni.

Milyenek a kilátások hosszú távon?
A megfelelõ életmód s a gyógyszeres kezelés hosszabb s aktívabb életet tesz lehetõvé. ldövel a betegek megtanulják felismerni az anginát, s az életstílusukat hozzáigazítva teljes életet élhetnek.

 

 
KAPCSOLT LINKEK:

The Milton S. Hershey Medical Center
American Heart Assotiation
Fitness Culture
Angina pectoris és az akupunktúra
Cardiologie.de

 
PARTNEREINK
Tiszanet.hu
Index.hu
Wesselenyi Andrea oldala
 
ELOLVASNI ÉRDEMES:
A bõrrák és a szolárium
Ismert, hogy a napfény UV sugarzása hajlamosít bõrrákra. És a szolárium? Hogyan védekezzünk?