egészségrõl szakember válaszol címtár linkek impresszum
EGÉSZSÉGRÕL:
magasvérnyomás
zöldhályog
bõrdaganatok
fejfájás
visszér
angina pectoris
látáskorrekció lézerrel
allergia
derékfájdalmak
csontritkulás

CÍMTÁR:
Magánrendelõk
Orvosok
Ápolók
Ügyeletek
Tiszanet a szegedi internet szolgáltató

 

exarte@exarte.hu - Copyright©2000.
Ex Arte 2000. Bt. Szeged, Hungary
 
témakör: Zöldhályog (Glaukóma)
Kérdés a cikkhez

Szemnyomás és a csarnokvíz
forrás: Dr. Végh Mihály, egyetemi adjunktus és a PHARMATEAM Kft.

Az ember az öt érzékszervével, úgymint a látás, hallás, tapintás, szaglás és ízérzékelés áll szoros kapcsolatban a környezetével. Kétségtelen, a látás az, amely a legnagyobb jelentõségû, ezért a látás legmaga-sabb szinten való megõrzése a legnagyobb gondosságot kívánja. A szem a legfontosabb érzékszerv, egyben a legtöbbet használjuk, felépítését és mûködését tekintve pedig valóságos mester-munka.


További kapcsolódó cikkeink:

A szem felépítése
A glaukóma fajtái
A glaukóma következményei
A glaukóma vizsgálata
A glaukóma kezelése

A szemnyomás kialakulásában a legfontosabb szerepet a szemgolyó elülsõ részei játsszák. A szemnyomás károsító hatásai, ahogy azt a késõbbiekben látjuk, a szem hátsó részeiben alakulnak ki. A lencsében nincsenek erek (különben nem lenne átlátszó) a szaruhártyában pedig csak a legszélén, hogy ne zavarja a látást. Mind az elülsõ, mind a hátulsó szemcsarnokot az úgynevezett csarnokvíz tölti ki, amely sók és tápanyagok vizes oldata. Ez szolgál a lencse és a szaruhártya táplálására és egyúttal az anyagcseretermékek elszállítója. Gondolhatnánk, hogy a csarnokvíz egyszer kialakul a szemben és az egész életen keresztül ott marad, ez azonban nem így van. Olyan ez mint egy folyó amelynek van egy forrása és egy torkolata a tengerbe.

 
1. hátsó csarnok 6. szaruhártya
2. sugártest 7. ínhártya
3. szivárványhártya 8. Schlemm csatorna
4. lencse 9. csarnokzug
5. elülsõ csarnok  

 

 

A csarnokvíz termelõdése A forrás a hátsó szemcsarnokban (1 ) van, a sugártestbõl (2) ered és a szivárványhártya (3) és a lencse (4) közötti finom résen keresztül kerül az elülsõ csarnokba (5). A szaruhártya (6) és az ínhártya (7) átmeneténél közvetlenül az írisz gyöke fölött található egy hajszálvékony csatorna (8), az úgynevezett Schlemm csatorna amely 0,37 mm átmérõjû. Ebben a csatornában amely a szaruhártyát körbeveszi. a sugártestben képzõdött csarnokvíz el tud folyni. A szaruhártya (6) és a szivárványhártya (3) által alkotott rést nevezzük csarnokzugnak, melyen keresztül a csarnokvíz a szembõl eltávozik. El is érkeztünk a csarnokvíz legfontosabb funkciójához: a szemnyomás szabályozásához.

A csarnokvíznek bizonyos nyomása van, normálisan 15-21 Hgmm, ami a szem belsõ nyomását tartja fent. Ahogy egy gumilabdában a levegõ, úgy a szemgolyóban a csarnokvíz adja azt a rugalmas tartást, amely biztosítja a látásfunkciók tökéletes megtartását. Az elülsõ és a hátsó csarnokban mintegy 0,2 ml csarnokvíz található. Könnyû kiszámítani, hogy minden szem évenként egy liter csarnokvizet termel. 8 A Schlemm csatorna elõtt, mielõtt a csarnokvíz elfolyna, nagyon vékony rostokból álló szitaszerû szûrõ található. Ez a csarnokzugi hálózat, amelynek nagyon fontos funkciója van. Ezen keresztül szabályozódik a csarnokvíz elfolyása, úgy, hogy 15-21 Hgmm szembelnyomás maradjon. Ez az érték - egészséges szemben is - a nap folyamán mintegy 4 Hgmm-t ingadozhat.

 

folytatás>>>

 
KAPCSOLT LINKEK:

Glaucoma Research Foundation
European Glaucoma Society
International Glaucoma Assotiation
Bionet
DrInfo.hu
Optika.hu

 
PARTNEREINK
Tiszanet.hu
Index.hu
Wesselenyi Andrea oldala
 
ELOLVASNI ÉRDEMES:
A bõrrák és a szolárium
Ismert, hogy a napfény UV sugarzása hajlamosít bõrrákra. És a szolárium? Hogyan védekezzünk?