Twin Peaks

The Waiting Room


Scott Frost: Dale Cooper naplója (The Autobiography of FBI Special Agent Dale Cooper - My Life, My Tapes) (könyv)

"Úgy emlékszem, Dale 1967 karácsonyára kapta az első magnetofonját. Mindketten tizenhárom évesek voltunk. Én egy motoros repülőgépmodellt kaptam. Épp az utca közepén forgolódtam kezemben a távirányítómmal és megpróbáltam bukfencet csináltatni a géppel, amikor Dale kicsörtetett a házból. Hátizsák volt rajta, benne az a nagydarab magnó, kezében mikrofon. Amolyan régi, orsós magnó volt, Dale élénksárga hosszabbító zsinórt húzott maga után a házból. Odajött hozzám, és megkérdezte, hogy én, mint repülési szakember lehetségesnek tartom-e, hogy egy éven belül embert juttassunk a Holdra. Pont ekkor döglött be a gépem motorja, és a modell egy hirdetőtáblának csapódott. Dale az egészet felvette szalagra.
Lewis Nordine, gyermekkori barát"

"1967. december 25.
Mikrofonpróba
Dale Cooper vagyok, tizenhárom éves, a Hillcrest Avenue 1127-ben lakom, Philadelphiában. [...] A szobám háromszor négy méteres. Két ablaka van, benne egy íróasztal, ágy, ruhásszekrény és egy csomózott szőnyeg, amit Anya csinált. Egy medvét ábrázol. Csak olyanok léphetnek be a szobába, akik tudják a jelszót. A jelszó hetente változik. Ezen a héten Sötét Átjáró. [...] Egy Norelco B 2000 orsós magnetofonra beszélek, amit karácsonyra kaptam. [...] Tegnap este, amikor odaadták a megnetofont, Apa nagyon komolyan nézett rám, és azt mondta, ez a jövő, és ő, meg minden amit képvisel, őskövület. Megkérdeztem Anyától, hogy mit jelent ez, de ő azt mondta, ne törődjek vele. A magnó kezd bemelegedni. Azt hiszem, abbahagyom."

"December 25. 14 óra
Apa felhozta a pincéből a hosszabbítót, és bedugta az akvárium melletti konnektorba. Első alkalommal lépek ki a házból a magnómmal a hátizsákomban. Anya most kinyitja az ajtót, kilépek... a verandán vagyok... be lehet csukni az ajtót. Az ajtó csukva. Magam vagyok. Csak én, a magnó és a hosszabbító zsinór, amit biztonsági kötélnek fogok hívni. Egy lépéssel több a kelleténél és minden erőm elveszett."

"December 26. 15 óra
Simmstől hazajövet a következő tények jutottak birtokomba: Lewis papája légpuskagolyókat talált az összetört modell szárnyában, és büntetésből bezárta Lewis bátyját."

"December 26. 22 óra
Egész este komolyan gondolkodtam: most, hogy megvan a magnóm, kell hogy legyen valami életcélom. De sajnos egy sem jut eszembe."

"1968. január 1. 10 óra
Bradley Schlurman Stingrayét tegnap ellopták. A 24. utcai banda tette. Két okból gyanúsak. Egy, Bradley látta őket, amikor elvették tőle a bringát. Kettő, azt mondták neki, hogy az mostantól a 24. utcai bandáé."

"Április 20. 21 óra
Ma másodosztályú cserkész lettem, mert azonosítottam minden helyi mérgező növényt. Aztán elsősegélyt csináltam Mr. Tooley-n, a cserkészparancsnokon, aki fulladozni kezdett egy pitypangtól az Ehető növények című bemutatón."

"Június 21. 13 óra
Kedves Mr. Hoover! Ma eldöntöttem, hogy a lehető leghamarabb FBI-ügynök leszek. Jelenleg tizennégy éves vagyok, és jó úton ahhoz, hogy tizenöt évesen Sas cserkész legyek. Soha nem szegtem meg a törvényeket, bár, ha megnézi az aktáimat, megtudja, hogy rajtakaptak, amikor a szellőzőbe bújva magnófelvételt készítettem a lányok szexuális felvilágosító órájáról. Nem hiszem, hogy ez ellenem szólna, mert a céljaim tisztán tudományosak voltak és nem a személyes haszonszerzés vezetett. Nagyon szívesen találkoznék önnel, és meghallgatnám az Ön tapasztalatait a magnófelvételekkel. Tisztelettel: Dale Cooper"

"1973. április 19. 21 óra
Nem próbálom megörökíteni az elmúlt három év eseményeit. Csak azt mondhatom, hogy a világ egyetlen fényes gyöngyszem, és meg sem kell próbálni megérteni. Megfigyelésem szerint a következő változások történtek, amíg távol voltam. A cipősarkak megnőttek. A türelem csökkent. A napernyő kezd kimenni a divatból. És Edgar J. Hoover halott. Nem tudom, van-e összefüggés mindezek között. Nem tudom, milyen irányt vesz az életem. Csak azt tudom, hogy ha tudod is, merre tartasz, még nem biztos, hogy azt is tudod, hol van jelenleg. Jó néhány dolog érdekel: a cirkusz, a kirakós játékok, a szex."

"Június 10. 21 óra
Van munkám. Gödröket ások faültetéshez. Jobb nem is lehetne. Tizennyolc kitűnő gödröt ástam ma. A társam egy ötven körüli férfi, aki az alkarján lévő tetoválásból ítélve, azt hiszem, valamikor dutyiban ült. Fekete, valahonnan délről, enyhén biceg, mást nem tudok róla. Nyolc óra hosszat ástunk egymás mellett anélkül, hogy egy szót is szóltunk volna egymáshoz. Azt hiszem, sokat tanulhatok tőle."

"December 30. 15 óra
Lehallgattam a tegnapi felvételeimet. Önmagukért beszélnek. Az alvásmegvonás negyvennegyedik órájában már kezdtem közveszélyes lenni. Az is feltűnt, hogy amikor itthagytam a tudatos világot és álomba szenderültem, olyan élénk és hihetetlen álmok töltötték meg tudatalattimat, amilyeneket még soha nem tapasztaltam. A legtöbbjükre nem emlékszem, de amikor felébredtem, a görögdinnyét már megettem, és a magvak a párnába voltak gyömöszölve."

"1977. december 19. 21 óra
Kaptam egy titkárnőt. Diane-nak hívják. Azt hiszem, tapasztalatával nagy segítségemre lesz. Érdekes átmenetnek tűnik egy szent és egy kabarétáncosnő között."

"1978. május 12. 15 óra
A lőfegyverhasználat utáni eljárás részeként egy órát töltöttem a szervezet egyik pszichológusával. Erősen gyanítom, hogy érzelemszegény gyerekkora lehetett."

"Május 15. 11 óra
Adminisztratív munkára osztottak be, s reményem sincs, hogy hamarosan megmeneküljek tőle. Talán hiba volt azt javasolnom a pszichológusnak, hogy béküljön ki az apjával és ne hibáztassa az anyját azért, mert vonzódik a férfiakhoz."

"Június 10. 13 óra
Azt hiszem találkoztam életem első igazi megoldhatatlan rejtélyével. Hogyan teszik a papírnehezékbe a kis csillámokat?"

"1980. február 1. 24 óra
Windom Earle jóval a szörnyű éjszaka előtt megőrült. Ő támadott meg engem és ő gyilkolta meg a feleségét. Túl jó ellenfél ahhoz, hogy ezt bizonyítani is tudjam, de biztos vagyok benne. [...] Windomot megszállta az ördög."

"1987. augusztus 24. 9 óra
Diane! Harmadik napja vagyok a DEA embereivel, és még eggyel sem találkoztam, akin zakó és nyakkendő lett volna. Az is feltűnt, hogy még az irodában, kávézás közben sem veszik le a golyóálló mellényt. Éppen a megfelelő emberek, hogy kiértékeljék az új nyomozási eljárást, amelyet egy Gumm nevű tibeti szerzetes írásai alapján dolgoztam ki."

"1988. január 17. 15 óra
Teresa Banks holttestét egy külvárosi vízlevezető árokban találták meg. A lány címe ismeretlen, legközelebbi hozzátartozója úgyszintén. Meztelen testét műanyagba csomagolták, és azt szigetelőszalaggal rögzítették. Több ütés érte a fejét. A helyi törvényszéki orvosszakértő szerint a halált agysérülés okozta, ezt pedig az az ütés a jobb halántékra, amely bezúzta a koponyát. A többi ütés nem volt halálos. Az áldozat élete utolsó tizenkét órájában szexuális érintkezést folytatott."

"Január 17. 15.10
Diane, úgy tűnik, valamit begyömöszöltek a gyűrűsujj körme alá. [...] ez az, megvan. Egy kis, négyzet alakú fehér papír, rajta egy T betű."

"1989. február 24. 6 óra
Újabb holttestet találtak Washington államban, Diane. Fiatal nő, műanyag lepelbe csavarva. Úton vagyok egy kisvárosba. Hogy is hívják? Twin Peaks."Jennifer Lynch: Ki ölte meg Laura Palmert? (The Secret Diary of Laura Palmer) (könyv)

"1984. július 22.
Kedves Naplóm!

Laura Palmernek hívnak, és alig három rövidke perccel ezelőtt hivatalosan is tizenkét éves lettem! Ma 1984. július 22. van, és nekem nagyon jó napom volt! Te voltál az utolsó ajándék, amit kicsomagoltam, aztán attól fogva már csak azt vártam, hogy fölmehessek a szobámba, és elkezdhessek mesélni Neked magamról meg a családomról."

"1984. szeptember 9.
Kedves Naplóm!

Tettem egy felfedezést magammal kapcsolatban. Emlékszel arra, amikor egy éjszaka elmeséltem, hogy valami egészen csodálatos érzéssel ébredtem? Nos, most rájöttem, hogy van a testemen egy rész, amelytől ha akarom, akármikor ugyanolyan csodálatosan érezhetem magam. Egy csodálatos, finom meleg rész a testemen, ahol egyszerűen megszűnik minden más, nekem pedig nincs is más dolgom, mint egyszerűen csak jól érezni magamat. Ezentúl ez lesz az én titkos kis piros gombom. Amiről nem tud senki más, és csak az enyém. Végre valami, aminek a segítségével elrepülhetek az álmaim után. Ha úgy tetszik, az ágyban csinálom, finoman, puhán az ujjam hegyével, ami igazán édes dolog. De a fürdőkádban is tudom csinálni, a csapból kifolyó vízzel. (Sose hittem volna, hogy ilyen élvezet tud lenni a fürdés!) Vagy a zuhany alatt, egy kis vízsugárral, amit föntről ráfolyatok. Közben mindig mocorgok, meg hánykolódom is, és néha úgy érzem, meg kell ragadnom a párnát, hogy a fejemre húzzam és meg ne hallja senki, hogy nyiszogok a gyönyörűségtől. Végtére is ez az egész titok, és akár helyes dolog azt művelni, amit csinálok, akár helytelen, én mindig nagyon jól érzem magam, amikor megtörténik, és ezért soha, senkinek sem szabad megtudnia, hogy mit szoktam csinálni. Csak Te tudhatsz róla, kedves Naplóm.

Nem akármilyen hét volt ez a mostani, a menstruációmmal, meg ami vele jár, és ráadásul még ezzel a cuki felfedezéssel, amit tettem. Közben pedig tényleg kezdem magam nőnek érezni és lehet, hogy egy szép napon, talán nem is olyan nagyon sokára, meg is osztom ezt a dolgot valakivel, aki nekem különösen kedves lesz.

Jó éjt! Jó éjt! Jó éjt!

Laura

Ui.: Szívből remélem, hogy nincsen abban semmi rossz, hogy magamhoz nyúlkálok. Remélem, minden lány csinálja, és hogy később se fogom majd megbánni."

"1987. november 12.
[...] Én is próbáltam magamra vonni a figyelmét, de igazából egy másik világban járt. Olyan volt az arca, mintha valahonnan két világ határáról került volna elő.

Amikor aztán otthagyta sötét gondolatait, elindította a teherautót és gurulni kezdtünk, keresztül a tökéletes sötétségen, amelyben valahol előttünk, vak feketeségben ott volt a ház. A ház, amely reményeim szerint szemérmetlenül tele lesz kokainnal és erős italokkal, feltéve, ha képes leszek elmosolyodni... Vagy legalábbis úgy tenni, mintha mosolyognék."

[...] Ránéztem és megláttam valamit, ami belőlem úgy hiányzott. Micsoda megbocsájtani akarás, micsoda tisztaszívűség! Ez a kislány az egész Egyesült Államokat képes lenne szeretni úgy, hogy senki sem érezné magát magányosnak. [...]"

"1988. augusztus 23.
[...] Harold Smith volt a következő. Azt hiszem, már meséltem neked, milyen érdekes ember. Igen kedves. Valaha botanikus volt, s valami különös oknál fogva, amire nem emlékszik, egy reggel arra ébredt, hogy agorafóbiája, közösségiszonya lett. Úgy gondolja, a Halál odakint várakozik az ajtó előtt, és hogy késő éjszaka úgy kiált érte, mint valami különös madár. [...]"

"(dátum nélkül)
Kedves Naplóm!

Már tudom, ki ő! Pontosan tudom, ki és mi BOB, és ezt mindenkinek el kell mondanom! El kell mondanom valakinek, mind el kell hogy higgyék!

Valaki egész oldalakat, lapokat tépett ki a naplómból! Egész lapokat, amelyek talán segítenének, hogy rájöjjek... lapokat a verseimmel, lapokat az írásaimmal, magánjellegű oldalakat!

Úgy félek a haláltól!

Úgy félek, hogy senki sem hisz nekem addig, míg el nem foglalom azt az odalenti széket, amelyet - attól tartok - fönntartanak nekem a sötétség mélyén. Kérlek, ne gyűlöljetek! Én nem akartam látni a kis dombokat és a tüzet! Én nem akartam látni és beengedni őt!

Kérlek, Naplóm, segítsd megmagyarázni mindenkinek, hogy nem akartam az lenni, ami lettem! Nem akartam ezeket az emlékeket, és nem akartam, hogy ő megjelenjen nekem! Csak tettem, amit bizonyos helyzetekben bárki megtehet...

A legjobbat, ami tőlem telt.

Szeretettel Laura

Ui.: Most odaadlak Haroldnak, hogy biztonságban légy. Remélem, látlak még az életben. Tovább nem tudok józan maradni. Egyszerűen képtelen vagyok rá. Muszáj elzsibbasztanom magam!

EZ VOLT AZ UTOLSÓ ALKALOM,
HOGY LAURA FELJEGYZETT VALAMIT
A NAPLÓJÁBA.
ALIG NÉHÁNY NAPPAL KÉSŐBB
HOLTAN TALÁLTÁK."Twin Peaks - Tűz, jöjj velem! (film)

"Donna: -Ha Téged belevetnének az űrbe, leesnél vagy inkább egyre magasabbra szállnál?
Laura: -Egyre magasabbra szállnék... sokáig nem is éreznék semmit... aztán egyszerre tűzzé válnék, örök tűzzé... az angyalok sem segíthetnének, mert ők akkor már rég nincsenek ott."

Twin Peaks (sorozat)
-1- Pilot

"Diane, 11:30, február 24-e. Most érek be Twin Peaks-be. A városka 5 mérföldre van a kanadai határtól délnyugatra. Soha életemben nem láttam még ennyi fenyőfát! Ha választhatok, inkább itt vagyok, mint Philadelphiában. 12 fok, az ég enyhén felhős... a rádió azt mondta esni fog. Engem biztosan nem fizetnének, ha az esetek 60%-ában tévednék. Sebesség 130 km/h, üzemanyag lassan kifogy... rögtön tankolnom kell, amint beérek a városba. Ne felejtsem el bemondani mennyi. A reggeli 6 dollár 31 volt a Lamplighter Inn-ben, ami a kettesen van Levisfork mellett. Ettem egy tonhalas szendvicset, egy meggyespitét és ittam egy kávét. Isteni volt! Ha valaha erre jársz, kóstold meg ezt a meggyespitét. OK. A pasas, akivel találkozom... a seriff, Harry Truman. Nem is olyan nehéz megjegyezni. A Calhoun kórházban fog várni rám. Az intenzív osztályra megyünk, hogy megnézzük azt a lányt, aki a síneken botorkált le a hegyről. Ha ott végeztem, kiveszek egy szobát valahol. A seriff biztosan tud egy tiszta helyet, elfogadható áron. Ez kell nekem: tisztaság, elfogadható ár! ...Ja, majdnem elfelejtettem: meg kéne tudni milyen fajta fenyők ezek! Fantasztikusak!!!"-2- Episode 1 (1001) ["Traces to Nowhere"]

"Diane, reggel 6 óra 18 perc, 315-ös szoba, Great Northern Hotel. ... A nemdohányzó szobában hajdan fújt füstök sem nehezítik a levegőt, melybe időnként a duglászfenyő illata vegyül. Ahogyan Truman seriff állította, betartanak minden ígéretet: tiszta, az árak elfogadhatóak, telefon, tipp-topp a fürdőszoba, nem csöpögnek a csapok, a forróvíz egyenletes, nagy nyomással zuhog a hibátlan zuhanyrózsából. Az egyenletes víznyomás egyébként feltehetően annak a vízesésnek köszönhető, amelyre a szobám néz. Az ágyam kemény, de nem túl kemény a matrac. Sehol egy göb, egy dudor, mint El Paso-ban, ahol azt a lidérces, göröngyös éjszakát töltöttem. De ezt már hallottad egy párszor. Nem igaz, Diane? A TV-t még nem próbáltam ki. Úgy tűnik kábeles, nem valószínű, hogy vételi problémák lennének... Nade, egy hotel igazi próbája, mint ahogy azt már te is tudod, az a reggeli kávé. Fél órán belül arról is beszámolok.
Diane... ma reggel ismét rádöbbentem, hogy két dolog továbbra is nyugtalanít. És ezt nem csak mint ügynök mondom, hanem ha úgy tetszik átlagemberként is. Igazából mi lehetett Marilyn Monroe és a Kennedyk között? És valójában ki lőtte le az elnököt?"

"Egy pillanat! Egy pillanat! -szürcs- Tudja, ez egy... elnézést... ez a kávé átkozottul jó! Én már rengeteg kávét ittam életemben, de ez... az egyik legjobb. Kérek két tojást keményre főzve. Tudom, a szervezetnek ez kemény igénybevétel, de a szokásainkról lemondani legalább olyan kemény dolog. Sonkát, agyonsütve. Égesse oda! Legyen fekete. Úgy finom. És kérek grapefruit juice-t, természetesen csak akkor, ha... frissen facsarják."

"Cooper: -Sheriff, mi ez az ücsörgés? Rengeteg dolgunk van!
Truman: -Azt hiszem a legjobb lesz, ha beiratkozom az orvosira...
-Oh, és miért?
-Mert kezdem úgy érezni magam, mint Dr. Watson."

"Az istenért! Ne igyanak a kávéból! Nem fogják elhinni: a kávéskannában benne volt egy halacska."

"Tuskó Lady: -Egy napon a tuskómnak biztos lesz mondanivalója erről. A tuskóm látott valamit aznap éjjel.
Cooper: -Tényleg? És mit látott?
-Kérdezze meg tőle.
-Hmm...
-Gondoltam."

"Mi van doki? Laura Palmer vagyok, ha netán még nem jött volna rá. Csinálok magának egy újabb kazettát. Amit megint abban a borítékban küldök el, amit maga adott erre a célra. Csütörtök van, 23-a és rémesen unatkozom. Igazából nagyon furcsa hangulatban vagyok. Tudja... James édes fiú, de annyira unalmas. Sokkal régebben kellett volna találkozzunk Dr. Jacoby. Akkor ma talán nem ennék annyi édességet. Tudom, hogy ma is el fogok tévedni abban az erdőben... -sírás- Biztosan tudom. Emlékeztessen, hogy beszéljek magának arról a titokzatos férfiról. Szóval..."Episode 2 (1002) ["Zen, or the Skill to Catch a Killer"]

Episode 3 (1003) ["Rest in Pain"]

Episode 4 (1004) ["The One-Armed Man"]

Episode 5 (1005) ["Cooper's Dreams"]

Episode 6 (1006) ["Realization Time"]

Episode 7 (1007) ["The Last Evening"]

Episode 8 (2001) ["May the Giant Be with You"]

Episode 9 (2002) ["Coma"]

Episode 10 (2003) ["The Man Behind Glass"]

Episode 11 (2004) ["Laura's Secret Diary"]

Episode 12 (2005) ["The Orchid's Curse"]

Episode 13 (2006) ["Demons"]

Episode 14 (2007) ["Lonely Souls"]

Episode 15 (2008) ["Drive with a Dead Girl"]

Episode 16 (2009) ["Arbitrary Law"]

Episode 17 (2010) ["Dispute Between Brothers"]

Episode 18 (2011) ["Masked Ball"]

Episode 19 (2012) ["The Black Widow"]

Episode 20 (2013) ["Checkmate"]

Episode 21 (2014) ["Double Play"]

Episode 22 (2015) ["Slaves and Masters"]

Episode 23 (2016) ["The Condemned Woman"]

Episode 24 (2017) ["Wounds and Scars"]

Episode 25 (2018) ["On the Wings of Love"]

Episode 26 (2019) ["Variations on Relations"]

Episode 27 (2020) ["The Path to the Black Lodge"]

Episode 28 (2021, Part 1) ["Miss Twin Peaks"]

Episode 29 (2021, Part 2) ["Beyond Life and Death"]


Vissza a főoldalhoz