imagiboy filmkritika röviden (2003.08.)

Pi10/9
rendező: Darren Aronofsky
Történet: Max, a zseni matematikus, gyerekkorában belenézett egyszer a Napba és azóta agyérgörcsökötől szenved, mellékesen meg képtelen mindenféle emberi kapcsolatra. Élete célja, hogy megtalálja a választ a numerikus mintákban, a minden létező mögött álló matematikai összefüggést. Felturbóz magának egy szupercomputert (Euklidész nevet adja neki), de céljának elérésében egyszerre segítik és akadályozzák a menetközben rászállt kabbalisták és egy tőzsdés csapat.

Ez a film ütött. Ott csüngtem minden egyes képkockán, mert annyira érdekes(l) a téma (várva, hogy mikor köpi ki a számítógép a 42-t ;). Bár nem olvastam még Gibson: Pattern Recognition-jét, de van egy tippem, hogy valahol az is érinti ezt a témakört. Ez a csüngés vezetett egy kis csalódáshoz a film végén (-1 pont), bár, ha jobban belegondolok, azért van létjogosultsága annak a befejezésnek is. Alacsony költségvetés, de legalább semmi csicsa. És mivel fekete-fehér, még nyomasztóbbnak hat a főszerepló zárkózott, magányos, beteg élete (néhol felidézte bennem Lynch Radírfejét). A zenéről meg nem tudnék elfogultság nélkül írni, hiszen pont a legnagyobb kedvenceim szólalnak meg...

P.E.T.R.O.L. - Orbital
Kalpol - Autechre
Bucephalus Bouncing Ball - Aphex Twin
Watching Windows - Roni Size
Angel - Massive Attack
No Man's Land - David Holmes
Anthem - Gus Gus
Drippy - Banco de Gaia
Third From The Sun - Psilonaut
A Low Frequency Inversion Field - Spacetime Continuum
+ Clint Mansell track-ek
(ezek közül "csak" az Autechre, Aphex, Gus Gus (stílus: experimental electro), Massive Attack és Clint Mansell volt nálam No.1 már jóval a film előtt is IB))

"Először: A matematika a természet nyelve. Másodszor: Minden, ami körülöttünk van, leírható és megérthető számok formájában. Harmadszor: Ha bármely rendszer számait grafikusan ábrázoljuk, mintákat találunk. Következésképp, a természetben mindenhol mintákat találunk. Bizonyíték: A járványok kitörésének ciklusai; a rénszarvaspopulációk csökkenése és növekedése; napfolt-ciklusok; a Nílus emelkedése és süllyedése."
egyéb info
2003. augusztus 12.

Cypher10/7
rendező: Vincenzo Natali
Egy újabb személyiség-film, azaz "kik-vagyunk-valójában-és-kik-az-emberek-körülöttünk", másodsorban egy újabb dzsémszbond-ügynökös film (ipari kémkedés hi-tech kütyükkel), de ezúttal x-aktás köntösben (a Kocka rendezőjének köszönhetően). A bunkert és liftjét leszámítva nincsenek benne olyan klausztrofóbiás helyszínek, mit a Kockában, de a liftben is inkább a mélység és a sebesség párosa volt idegborzoló.
Megszokott klisék és csavarok, de aki még nem sok ilyen "who to trust" filmet látott, annak pl. lehet ezt ajánlani (talán).
Zene + effektek: Michael Andrews (Donnie Darko)
2003. augusztus 13.
Vissza a főoldalhoz