imagiboy filmkritika röviden (2003.07.)

Kóla, puska, sültkrumpli (Bowling For Columbine)10/6
rendező: Michael Moore
"Átlagos amerikai reggel volt: a farmer kiment a földjére, a tejesember kiszállította a tejet, az elnök pedig lebombázott egy újabb országot, aminek még csak a nevét sem tudta kiejteni."
Az erőszak okait vizsgálja USA viszonylatában ez a dokumentumfilmnek látszó valami. Vajon miért olyan sok a fegyver általi halál náluk, mi az, ami más, mint a többi országban? Válaszokat keres, de hogy mi az, amit talál... azt döntse el mindenki, aki megnézi. Annak ellenére, hogy tele van hazugságokkal és csúsztatásokkal (ld. "egyéb info 2."), érdekes, talán a cinikus és morbid humora miatt. A filmben látható egy south park-i szintű rajzfilmbetét az USA történelméről. Na az büntet! Ez szerintem a csúcspontja az egésznek. Vicces még az is, mikor elutaznak Kanadába utánajárni igaz-e, hogy ott tényleg nem zárják az ajtókat és nekiállnak ajtókat nyitogatni.
De ha jobban belegondolunk, a legérdekesebb az egészben az, hogy a hazugság kapott Oscar-díjat!
egyéb info
egyéb info 2.
2003. július 2.

A vonzás szabályai (The Rules of Attraction)10/8
rendező: Roger Avary
Elég nehéz kritikát írni róla, de megpróbálok valamit. Hangulatát tekintve Donnie Darko, tele jó 80-as évek zenéivel, de nem sci-fi IB). Az meg, hogy Cure számmal kezdődik... na az büntet (persze kissé elfogult vagyok). Sokkal inkább hangulata, mint története van. Fiatalokról szól, szerelem, reménytelenség, üresség (Bret Easton Ellis módra) és minden tévedések köré épül. Látványilag is szépen van megoldva, jók a visszafelé lejátszott részek. Kedvenc jelenetem az osztott kép precíz egymásba csusszanása.
Annak ellenére, hogy lényegét tekintve negatív, érdemes megnézni, mert enyhíti a csipetnyi cinikus humor és szerintem senki nem fogja utána felvágni az ereit, mikor hazaért.
2003. július 13.
Vissza a főoldalhoz