imagiboy filmkritika röviden (2003.06.)

Tuvalu, az álomsziget (Tuvalu)10/8
rendező: Veit Helmer
Az M1-en láttam most ezt az érdekes, szürrealista filmet, mely arról szól, hogy Anton vak apja, Karl uszodáját üzemelteti, megteremtve számára azt az illúziót, hogy az uszoda még mindig működik, jó állapotban van és tele van fürdőzőkkel (magnóról játszik le strandhangokat). Valójában alig téved arra valaki (az egész környék lepusztult), és aki betér is, max. gombokkal fizet.
A film egyedi látványvilága és kedves humora (és a szépséges színésznő (Chulpan Hamatova)!!!) Jeunet filmjeire emlékeztetett, ezenkívül az egyik szereplőnek meg kifejezetten olyan haja volt, mint Jack Nance-nek a Radírfejben (hommáge a Lynch?). Eredetileg fekete-fehérben lett filmezve Bulgáriában (balkán feeling), utólag kapott egységes, jelenetenként változó színeket. A 101 perc alatt alig van beszéd, csak néha fordul elő valami egyszavas közlendő egy olyan spéci internacionális nyelven, mint amilyen az eszperantó. Az egész filmet a képek és a hangok viszik el, különleges élményt nyújtva.
2003. június 17.

A csendes amerikai (The Quiet American)10/6
rendező: Phillip Noyce
Egy Saigonban játszódó szerelmi háromszög a film témája, ami Graham Greene regényéből készült. Elsőre úgy tűnik, hogy az érintettek nyílt lapokkal játszanak, legalábbis a szerelmet illetően, de a háttérben mintha lennének dolgok, amiben mégsem.
A filmben elhangzó dal olyan, mint a főszerepet játszó Do Thi Hai: szép és egzotikus. Ennél sokkal többet nem is tudunk meg róla, mert ugyan kevés szerepet is kapott, de szerintem abban sem sziporkázik, legalábbis a kegyeiért versengő két férfi kiemelkedő teljesítményéhez képest. Főleg Michael Caine méltó említésre, ahogy elénktárja Vietnám iránti tiszteletét és szeretetét.
Szerelem a középpontban, a háború értelmetlen pusztítása a háttérben, mikor a mindennapos halál árnyékában jelentéktelenné silányul egy-egy gyilkosság. Sok ilyen film volt már és talán lesz is. Nem mondott semmi újat, de nem volt rossz. Néha jó az ilyet is megnézni.
2003. június 20.

Álmatlanság (Insomnia)10/2
rendező: Christopher Nolan
Dögunalom. Bővebben: egy alaszkai nyomozás a fehér éjszakák idején, amikor arrefelé hónapokig világos van. Ez a világosság kombinálva a zsaru rossz lelkiismeretével nem hagyják aludni szegénykét és ezért végigzsibbadja az egész filmet (tátottszájjal dülöngélve). Hiába főszereplő Al Pacino és Robin Williams, ez a film altatónak jó, másra nem. Ha az álmatlanságban szenvedő Al Pacino beült volna saját filmjére a filmben, tuti elaludt volna végre. Egyetlen pozitívuma a szép alaszkai táj, amin lehetett a szemet legeltetni. Kiemelkedően különleges látvány az elején látható hátborzongató vidék, ami felett a repülőgép végigsuhan. Viszonylag passzol a norvég tájhoz, hiszen egy 97-es norvég film remake-jéről van szó. Nem tartom kizártnak, hogy az jobb is. A rendező a zseniális Memento után kicsit melléfogott. Az imdb 7.5-ös pontja meg enyhén szólva nevetséges.
2003. június 21.
Vissza a főoldalhoz