imagiboy filmkritika röviden (2003.04.)

Dogma10/6
rendező: Kevin Smith
Hehe, poén. Néha túl sok is. Alanis Morissette aranyos, ahogy fejen áll, meg ilyenek. Azért továbbra is a Shop Stop-ot (Clerks) tartom a rendező legjobb filmjének.
egyéb info
2003. április 1.

A rejtélyek háza (The Glass House)10/7
rendező: Daniel Sackheim
Az árván maradt gyerekek egy spéci, csillogó-villogó, tiszta üveg luxusvillába kerülnek Malibun. De valami nem stimmel. Kik is valójában az örökbefogadók? Egész jó thriller.
"Trust can be as transparent as glass."
2003. április 3.

xXx (Triple X)10/7
rendező: Rob Cohen
Ütős-pergős kis dzsémszbond-klón movie. A látvány klappol, a zene helyén van (bár az extrém sportos jelenetekhez lettek volna javaslataim). Az electro-party effektjei (villámok) nekem bejövősek. Az end-title dizájnos. Popcorn mellé, adrenalin öntetes kikapcsolódásnak ideális.
My name is X... Triple X.
2003. április 5.

Félholt (Half Past Dead)10/1
rendező: Don Michael Paul
Sajnos amikor elkezdtem nézni, csak akkor derült ki, hogy Steven Seagal neve fémjelzi a filmet. Akkor már nem számítottam semmi jóra. Majdnem elaludtam rajta, pedig akció akar lenni. Nincs benne semmi eredeti.
Hulladék.
2003. április 6.

Angyali szemek (Angel Eyes)10/3
rendező: Luis Mandoki
Ez művészfilm akar lenni, és mondjuk szép jelenetek vannak benne, de ennyi, és nem több. Nem mond semmi újat, bár az eleje elég titokzatosan indul, ami elég volt ahhoz, hogy éberen tartsa a figyelmemet. De aztán a befejezés... Ráadásul nem igazán tiszta számomra, hogy akkor a balesetben ki is volt a hibás.
2003. április 11.

Egy csodálatos elme (A Beautiful Mind)10/10
rendező: Ron Howard
Hát igen. Sokszor a valóság a legmegdöbbentőbb. A közgazdasági Nobel-díjas John Forbes Nash Jr. matematikus életéről, bár ha jobban belegondolunk, sokkal inkább az ő belső valóságáról szól a film. Ajánlom mindnekinek, akit szintén érdekel az elmebúvárkodás az olyan zűrös dolgok tengerében, mint a skizofrénia, paranoia, autizmus, stb. Ráadásul egy másik, legalább ilyen érdekes területre is elkalauzol, melynek katonai kódfejtés a neve.
És hogy is van azzal a hajszállal, ami a zsenit választja el az őrülttől?
2003. április 12.

Tripla vagy semmi (Ocean's Eleven)10/9
rendező: Steven Soderbergh
Las Vegas-i bankrablós történet egy tökös és agyas csapatról, akik nem kispályáznak, igencsak nagyot akarnak akasztani. A film remake, nem tudom milyen jellemzői voltak az 1960-as eredetinek, de itt pl. a zene nagyon a helyén van.
2003. április 12.

Whasango (Volcano High)10/7
rendező: Tae-gyun Kim
Egy iskola a helyszíne ennek a koreai filmnek, ahol természetfeletti képességgel megáldott diákok és tanárok okoznak egymásnak sok-sok bonyodalmat. Remek harci koreografiák, mátrix effektek (talán még profibb is), manga jellegű jelenetek, manga jellegű humorral. A látványvilág sötét, borús, ehhez nagyon passzoló helyszínek, díszletek.
2003. április 19.

Atlantisz gyermekei (Hearts in Atlantis)10/6
rendező: Scott Hicks
Egy Stephen King kötetből származik az írás, ami a film alapjául szolgált. A történeteket az egyik szereplő, Carol kapcsolja össze, de valójában egyikben sem ő a főszereplő. A filmben a fiú szereplő emlékezik vissza gyermekkora (1960) eseményeire, amiben kiemelt szerepet kap egy titokzatos idegen, aki beköltözik a házukba és egyfolytában attól retteg, hogy eljönnek érte a "low man"-ek (alsóbbrendű emberek). Rengeteg King-et olvastam, de ezt pont nem, ezért elég sok hézagot éreztem a filmben. Nem igazán derül ki, hogy ki-micsoda-miért. Lassan pereg ez a nosztalgikus történet, elidőzve sok nyugodt jeleneten.
2003. április 19.

Az arany markában (Heist)10/5
rendező: David Mamet
Tolvajokról szól, de végülis semmi kiemelkedő nincs a filmben. A szokásos mindenki-át-akar-baszni-mindenkit -> senkiben-nem-bízhatunk-meg felállás. Az utolsó akción svájci aranyat kell lenyúlni, utána végleg vissza szeretne vonulni az öreg róka.
"Ismertem egy zsarut, aki mindig Bibliát hordott a szíve felett. És felfogta a golyót. Ha lett volna egy Biblia az arca előtt is, még ma is élne."
2003. április 20.

Úttalan út (Interstate 60)10/4
rendező: Bob Gale
HBO-n láttam, ezt a road movie-t. Van benne pár poén, meg kimond néhány igazságot, de nem több. Valahogy jobbra számítottam.
"Tekintve a 60-as út dinamizmusát, nem aggódtam."
egyéb info
2003. április 22.

Az egyetlen (The One)10/2
rendező: James Wong
Tucatfilm, az egész csak és kizárólag klisékből lett összedobálva, telenyomva madzagon rángatással és trükkökkel. Számomra a verekedős jelenetek így vesztik el élvezeti értéküket. Amúgy meg Hegylakó koppintás.
2003. április 23.

Wasabi10/5
rendező: Gérard Krawczyk
Teljesen szokványos film, nem több, mint egy egyszerű kikapcsolódás. Minden kiszámítható, bla-bla-bla. Az alapfelállás és néhány jelenet konkrétan a Leon-ra emlékeztet, de azt messze alulmúlja. Az egyetlen színfolt benne a női főszereplő, aki egy hiperaktív, bolondos, de kawaii japán tini.
2003. április 25.

Visszafordíthatatlan (Irréversible)10/2
rendező: Gaspar Noé
Undorító, kegyetlen és gusztustalan. Egyetlen pozitívuma a fordított időrendű mesélés, amit a Memento-ból már ismerhetünk. Meg talán érdekessége még a pörgő-forgó kameramozgás, de ha valaki szédülős, akkor lehet, hogy elhányja magát a film felénél (a látnivaló amúgy is segít ebben).
2003. április 25.

Üvegtigris10/9
rendező: Rudolf Péter, Kapitány Iván
Valahol a civilizációtól távol, a világvégén játszódik a film és így egy tökéletes helyszínt adva ahhoz, hogy az álmok összetörjenek, ahogy talán egy leejtett üvegtigris; de mi mégis nevetünk rajta, mert jó a film, jók a karakterek (kár, hogy Kecskés Karina csak kis szerepet kapott). A film legrosszabb alkotóeleme a tipikus nyálas tucat-Dés zene. Ez szomorú olyan korban, amikor végre van sok tehetséges, stílusos magyar zenész, zenekar is. Szerencsére nem hallható sokáig.

egy kritika:
"Az Üvegtigris filmes szemmel nézve is duplanulla: egy-az-egyben átvett tarantinós kameraállások, a Shop Stop dramaturgiájával, Kusturicás arcokkal és hangulattal."
Ez igaz, de mégis jól el lett találva. Nem igazán rajongok a magyar filmekért, de ez poén volt. Kár lett volna kihagyni.
"Anyámmal élek, Babettával járok, macskám van és ne legyek kemény???"
egyéb info
egyéb info 2.
2003. április 25.

Egy veszedelmes elme vallomásai (Confessions of a Dangerous Mind)10/7
rendező: George Clooney
Cinikus, bizarr és groteszk film Chuck Barris-ről, a zaklatott életű showman/hitman-ről, aki kettős életet élt. Egyszerre volt showműsorok kiötlője, vezetője és a CIA bérgyilkosa. Jó film, képileg is szép munka.
"A nevem Charles Hirsch Barris. Írtam popszámokat, voltam tévés producer. Felelős vagyok a légkör agyzsibbasztó, gyermeteg szórakoztatással való szennyezéséért. Ezen felül pedig meggyilkoltam harminchárom embert."
2003. április 28.

Fehér leander (White Oleander)10/7
rendező: Peter Kosminsky
Egy lányról szól, aki nagyon ügyesen rajzol. Csak az anyjával él (aki szintén művész), mert elhagyta őket az apa, olyan régen, hogy a lány nem is ismerhette meg. Az anyja egyik nap börtönbe kerül (35 évre), mert megölte a jelenlegi barátját (fehér leandereket áztatott a tejébe). Ezután a lány ide-ida sodródik az intézet és az újabb és újabb örökbefogadók között (igencsak változatos családok). Az egyik családnál a nőt Renée Zellweger játszotta, aki nekem szimpatikus volt és megsajnáltam, de nem mondok többet, mert nem akarok spoilerkedni.
A szépséges los angelesi környéket (pálmafás kertvárosi részek) és a luxusvillákat látva a szív: dobb-dobb. A sodródó lány és a széthullott családok bemutatását lágy zene kíséri végig, így válik a film szomorúan széppé.
2003. április 29.
Vissza a főoldalhoz