imagiboy filmkritika röviden (2003.03.)

Traffic10/3
rendező: Steven Soderbergh
Nem tudom miért nyert ez a film "eddig négy Oscart, két Golden Globe-ot és egy berlini Ezüst Medvét", mert amúgy nem túl érdekes. A tijuanai drogügyeket próbálja bemutatni, de nem sok csavar vagy izgalom van benne. Viszont a képek, főleg a színek, érdekes hangulatot kölcsönöznek a történetnek. (Jelenetenként váltakozik a sárga és a kék szűrő.)

Pánikszoba (Panic Room)10/6
rendező: David Fincher
Izgalmas thriller, ami bemutat egy hi-tech menedékhelyet és csapdába került lakóit egy óriási new york-i lakás mélyén. Nem is értettem minek nekik ekkora hodály. (Főszerepben: Jodie Foster, A Jószívű Mackó szerepében meg: Forest Whitaker)

A szállító (The Transporter)10/2
rendező: Louis Leterrier, Corey Yuen
...de mint akciódús, felejthető, egyszer nézhető popcorn movie (tehát a maga könnyed kategóriájában): 10/9. Szép helyeken játszódik (francia riviéra). Ez (számomra) kellemessé teszi (+ a ferdeszemű partnernő ^_^). Jól kivitelezett verekedések, autós jelenetek. Az agy kikapcsol, adrenalin felszökik.

A tökös, a török, az őr, meg a nő (Le Boulet)10/1
rendező: Alain Berberian, Frédéric Forestier
Hmmm, minek is próbálok francia vígjátékot nézni? Néhány apróbb poént leszámítva csak bugyuta, idióta baromság. Időpocsékolás volt. Ha már francia, akkor inkább Jeunet vagy Besson.

A kör - remake (The Ring)10/8
rendező: Gore Verbinski
Ez a japán Ringu remake-je a furcsa videokazettáról, melynek megnézése súlyos gondokat okoz az ember egészségi állapotában. Érdekes látványvilág. Nézze meg mindenki, aki meri (aki szeret parázni).

A kör (Ringu)10/7
rendező: Hideo Nakata
Nem volt rossz, van komor hangulata szépen. Bár ez alapján nem tudom eldönteni van-e értelme megnézni a trilógia többi részét is. Nem olvastam túl jókat róluk. Dúl benne a minimalizmus, nincs is sok effekt, csak amikor kijön a tv-ből, akinek előbb-utóbb ki kell jönnie. A legjobb az benne, hogy érdekes volt látni az egészet japán környezetben + megfigyelni azt, hogy mit mire változtattak a remake-ben.
Nekem azért sokkal jobban tetszett a remake. 7 pontot úgy adtam, hogy nem vettem figyelembe a másikat, ezt csak önmagában tekintettem.
2003. március 16.

A kísérlet (Das Experiment)10/7
rendező: Oliver Hirschbiegel
"Egy megtörtént eseten alapul, mely híressé, s egyben hírhedtté is vált a pszichológiai kísérletek történetében. Oliver Hirschbiegel mozija a Stanford Egyetem börtön-kísérletén alapul, amit egy Philip Zimbardo nevű szociálpszichológus szervezett meg, az emberi agresszió vizsgálatára. Zombardo ideiglenesen börtönné alakította át az egyetemük pincéjét, s egy helyi lapban hirdetést adott fel, amelyben a "börtönéletet vizsgáló tanulmány"-hoz keresett önkéntes résztvevőket, két hétre, napi tizenöt dollárért. A jelentkezőket gondosan válogatták ki, mindannyiukat komoly pszichológiai és fizikai vizsgálatoknak vetették alá, mivel testileg és mentálisan egyaránt teljesen egészséges férfiakat akartak kiválasztani, akik addig soha, semmilyen erőszakos cselekményben nem vettek részt. A professzor teljesen véletlenszerűen, egy pénzérme feldobásával osztotta a 24 önkéntest a fegyőrök és a rabok csoportjába, vagyis a szerepeiket nem önmaguk választották." http://www.necc.hu/kult/film_93.html
Persze eldurvult az egész, elszabadultak az indulatok. Érdekes volt. Számomra főleg a pszichológia miatt.
2003. március 17.

Kocka 2: Hiperkocka (Hypercube: Cube 2)10/10
rendező: Andrzej Sekula
Most is magával ragadott a történet, mely ismét kedvenc íróm, Borges ötleteire emlékeztetett. Számomra ez érdekesebb volt, mint az első rész, jobban is tetszett. Itt talán még erősebben átjön a helyzet kiszolgáltatottsága, a csapdába esett emberek védtelensége (bár nem teljesen esélytelensége). Több volt benne az extra is, de nem estek túlzásokba. A látvány sincs szerintem túlcsicsázva.
2003. március 22.

Amélie csodálatos élete (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain)10/10
rendező: Jean-Pierre Jeunet
Most sem csalódtam Jeunet-ben, hozta a formáját. Varázslatos világot tudott teremteni ebben a mesterműben is, pedig itt a hétköznapi világot szedi szét és rakja össze egyéni látásmódja szerint, ezennel egy kedves, szivet melengető, egyéni humorral fűszerezett vizuális finomságot tálalva elénk. És van ez is olyan érdekes, mint az Elveszett Gyerekek Városa, a maga sci-fi-mese-szerű, bár igencsak dark környezetével. Itt a színek és a fények mesések (a konyhai jelenet hangulata eszembe juttatta kedvenc björk klippemet, a Venus As A Boy-t). A narrátor szavai ráadásul még jobban felerősítik az egész hatást. Amélie pedig egy olyan csodálatos kistündér, hogy nem találok rá szavakat... A must-see!
"Másrészt sok apró örömet élvez: a kezeit egy zsák magba mélyeszteni, szereti kilyuggatni a creme brulee cukormázát a kanál sarkával és kacsázni a Saint-Martin csatornán."
egyéb info
egyéb info 2.
2003. március 22.

Donnie Darko10/10
rendező: Richard Kelly
Érdekes... furcsa. Különleges hangulata, mint egy spirális csúszda, utazásra visz egy paranoid skizofrén elme mélyére. Időpont: 1988. Helyszín: USA, kertvárosi világ. A korabeli zenék sokszor klippszerű pihenőket nyújtanak, miközben csak nézünk és agyalunk, hogy most mi is ez az egész. A betegség szürrealizmusa? Vagy egy sci-fi az időutazásról? Vagy a betegség szülte szürrealista filozofálás az időutazásról? És vajon mi miért történik és mi mivel van összefüggésben? (Második nézésre + kiegészítő információkkal jobban megértettem az egészet.)
egyéb info
egyéb info 2.
2003. március 25.

Sötétkamra (One Hour Photo)10/6
rendező: Mark Romanek
Jó, de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. Túl szimpla, túl tiszta. Szerintem ez nagyon sablon, hogy egy vesztes gyerekkor áll a dolgok hátterében. Valójában származhat másból is. A fotók szépek, de unalmasak. Pont az érdekes fotók nem jelennek meg, amiket csak említ. A zenéje kellemes, a film közhely.
egyéb info
2003. március 29.

Különvélemény (Minority Report)10/7
rendező: Steven Spielberg
Az én különvéleményem erről a filmről a következő: látványos, akciódús film. A futurisztikus hi-tech világ aprólékosan ki van dolgozva, de ezt a környezetet már sok sci-fi-ben láthattuk. Zavaró, hogy a közlekedési jeleneteken szerintem nagyon látszott animáció mivoltuk. Nekem legjobban a "tai chi"-s számítógépvezérlés tetszett. Viszont, úgy vélem logikai hiba, hogy a PreCogokhoz belépési jogosultsága maradt a felfüggesztett parancsnoknak.
2003. március 30.
Vissza a főoldalhoz