imagiboy filmkritika röviden (2003.02.)

Kapj el, ha tudsz (Catch Me If You Can)10/7
rendező: Steven Spielberg
Kellemes film. Az egészet az teszi érdekessé, hogy megtörtént eseten alapszik. Bár azt hiányoltam, hogy nem mutatja be igazán, hogy milyen trükkökkel manipulált szélhámoskám. Lehet, hogy csak nem akartak ötletet adni?
A főcím is ötletesre sikerült.

Grave of the Fireflies (Hotaru no haka)10/7
rendező: Isao Takahata
A legszomorúbb anime, amit láttam. Szomorúságban vetélkedik björk filmjével, a Táncos a sötétben-nel. Szerintem ezt sem tudom majd többször megnézni. Azért, ha valakinek van lelkiereje rá, nézze meg, mert szép.

Solaris10/9
rendező: Steven Soderbergh
Ez a sci-fi-művészfilm egy 72-es orosz film remake-je, ami egy Stanislaw Lem regény alapján készült. Az eredetit nem láttam, de mandel kolléga azt mesélte, hogy a szereplők nagyon gázak. A Solaris egy olyan spéci bolygóról szól, ami materializálja az emlékeinket. Többek között pl. a főszereplő halott feleségét. Alig van benne beszéd, inkább csak képek, meg zene. Sok majdnem-állókép, mozdulatlanság. A könyv történéseiböl nem sok jelenik meg a filmben, de nekem a hangulata miatt (és nem Clooney feneke miatt IB)) mégis tetszett. Mint egy meditatív klipp, képek és zene. És olyan zene, ami nagyon magával ragadt (csv-s!).
(A legérdekesebb az benne, ahogyan az életre keltett nő gondolkodik az egészről.)

Magnólia (Magnolia)10/6
rendező: Paul Thomas Anderson
A jellemábrázolás kidolgozott. A történések és helyszínek precíz módon történő váltogatásával mutat be embereket, sorsokat. Annak ellenére (vagy pont ezért), hogy nem valami akciódús, nagyon lekötött. Talán a hangulata miatt. Érdekes film. Számomra a békaeső a legemlékezetesebb belőle. IB)
(egyik főbb szerepben Tom Cruise)
Vissza a főoldalhoz